У Кинотеци отворен Легат Ружице Сокић

У Југословенској кинотеци данас је свечано отворен Легат Ружице Сокић, са фотографијама из бројних улога, наградама, плакатима и књигама

те омиљене и цењене глумице која је преминула у децембру 2013. године.

В.д. директор Кинотеке Радослав Зеленовић, у присуству бројних колега, пријатеља и поштовалаца Ружице Сокић, међу којима је био и градски секретар за културу Владан Вукосављевић, отворио је легат истичући да је посао, али и понос ове институције да чува културно наслеђе.

Кинотека већ има више легата, почев од поклона Љубише Самарџића и других филмских уметника и посленика, а у току су преговори за легате Милене Дравић, Бате Живојиновића...

"Ценимо што су нам поверили оно што је њима било драгоцено, да то чувамо и да то представимо следећим генерацијама", рекао је Зеленовић.

За најновији легат захвалио је Мирославу Лукићу, супругу Ружице Сокић и Фондацији која носи њено име.

"Ружица је била особена глумица, имала је својеврсни стил комике, играла је мале људе, са маргине, саосећала је са својим ликовима, а публика је то препознавала и волела", истакао је Зеленовић.

Председница Управног одбора Фондације Ружица Сокић, глумица Весна Станковић подсетила је да је Фондација основана на иницијативу Лукића пре годину и по дана са циљем да чува успомену на славну глумцу, али и да подржи младе таленте.

Циљ Фондације је и да развија основна начела људске солидарности, хуманости и племенитости, подстиче и награђује стваралаштво даровитих уметника и студената позоришне, филмске и других сродних уметности.

"Ружица је била изванредна особа и то не сме да се заборави. Фондација је преузела одговорност да се њено стваралаштво, које је трајало дуже од пола века, не запостави", рекла је она.

Поводом дана рођења Ружице Сокић, у децембру, биће први пут додељена награда њене Фондације, најавила је Станковићева и захвалила пријатељима и донаторима који на различите начине помажу рад Фондације.

Међу њима је издавачка кућа Лагуна која је, у сарадњи са Фондацијом, управо објавила књигу Ружице Сокић "Моја глума", са поднасловом "Трагом изговорене речи глумице".

Књигу су приредили театролози Зоран Т. Јовановић и Весна Крчмар као избор из њених многих исказа и записа.

Ружица Сокић је остварила чак 450 улога и дала 250 интервјуа, који су се често претварали у сесије у којима је водила дијалог са собом, преиспитивала се, саговорнику и себи одгонетала фазе свог живота.

Из тог обиља материјала настала је та слојевита прича саздана од промишљања о глуми, поетици филма и позоришта, али и о догађајима у бившој земљи, карактерима и поступцима колега, атмосфери на фестивалима и иза сцене...

"Говорила је искрено, критички, али и емотивно и са страшћу - сваким редом ове књиге показујући како се глумом није бавила него ју је живела", наводи се на корицама књиге "Моја глума".
(Танјуг)

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести