"Краљ Петар I" најбољи филм на фестивалу у Чикагу

ЧИКАГО: Дугометражни играни филм и овогодишњи српски представник у трци за "Оскара", "Краљ Петар Први", проглашен је за најбољи филм на фестивалу српског филма у Чикагу, саопштили су продуценти филма.
r
Фото: Youtube Printscreen

Фестивал "Ка светлости без међа", одржава се сваке године, траје три дана, а награде су ове године додељиване по први пут.

Жири је награду доделио и редитељу Петру Ристовском, али и младом Момчилу Гаврићу за изузетно одиграну улогу најмлађег каплара.

Редитељ Петар Ристовски је примавши награду рекао да му је изузетна част јер је део фестивала и изазио захвалност организаторима на позиву и срдачном дочеку и гостопримству.

"Изузетна ми је част што сте омогућили учешће нашег филма на Фестивалу и што сте угостили моју породицу, која је део филмске екипе. У Чикагу је снимљено много великих и добрих филмова, па ми се чини као да сам већ био овде. Јер ја сам растао уз домаћу кинематографију, али сам једним оком увек био и уз стари и уз нови Холивуд", истакао је редитељ Петар Ристовски.

Он је додао да су овакви историјски филмови вечни културолошки споменици, који нам помазу да се присетимо ко су наши преци који су се борили за слободу.

"То сам имао на уму и током рада на овом филму, те приче о нашим прецима који су нам омогућили да се данас боримо на неким другачијим пољима. Име Петар значи камен, стена, а то је на неки начин и суштина лика Краља Петра, коју сам желео да прикажем" казао је Ристовски.

Осврћући се на долазеће такмичење за престижну награду "Оскар", Ристовски је указао да је чињеница да је филм "Краљ Петар Први" српски представник веома важна за читаву продукцију која је радила на реализицаји овог филма а за њега лично велика част да представља своју земљу у Америци.

Осим редитеља, фестивал је угостио и глумице Теодору и Даницу Ристовски, које су заједно са глумцима Милошем Биковићем и Миодрагом Радоњићем присуствовале пројекцијама и конференцији за медије.

Фестивал је ове године био посвећен 20. годишњици НАТО бомбардовања Србије.

 

EUR/RSD 117.5784
Најновије вести