Кустендорф - утопијско село где се најбољи мери по различитости

ДРВЕНГРАД: Дванаести Међународни филмски и музички фестивал Кустендорф вечерас ће отворити документарни филм „Пепе, један узвишени живот“, а редитељ Емир Кустурица каже да је то резултат огромне инспирације једном животном причом, која је завршила политичком каријером, а пре тога имала пут попут оних јунака из седамдесетих година.
emir kusturica
Фото: Tanjug (Rale Prelić)

Свега је ту било и анархизма и пљачке и такозваног позитивног политичког бандитизма, одбране од војне диктатуре и на крају живот крунисан идејом да када председник одлази, нација плаче, што ми на Балкану не можемо да замислимо, рекао је Кустурица уочи отварања Кустендорфа.

Редитељ и оснивач фестивала каже да је 24 сата живота бившег уругвајског председника Хозе Мухике пред његов одлазак са те позиције ставио у контекст читаве животне приче.

Тако је настао филм који многе замисли, расплаче и ствара слику идеализма који је настао давно с француским идеализмом и уопште људским идеализмом који потврђује да је утопија могућа, истакао је Кустурица.

Мухика је своју славу стекао од 2010. до 2015. године када је био на челу Уругваја, а живео у рустичој кући, возио своју стару фолксваген бубу и већи део своје плате донирао у добротворне сврхе.

Сличне идеје је, додаје, Кустурица следио бивши бразилски председник Луиз Инацио Лула де Силва па је ухапшен. 

Мислим да у Африци ускоро може да се појави неко ко ће да се одрекне богатства попут Мухике. Читав проблем је у томе, како он каже у филму, што су политичари у постмонархистичком добу бирани од већине, а живе као мањина и чим почну да живе као мањина, они више нису изасланици оних који су гласали за њих. Мухика је то урадио, рекао је Кустурица.

Читав светски систем, према његовим речима, улази у фазу деградације и банкрота, јер све државе у свету су слабије од корпорација. 

Осам и по посто људи у свету контролише 87 посто светског богатства. То значи да смо се вратили у фараонско доба и тим богатим те државе су чист вишак и треба да будемо срећни како год да овде живимо, што имамо неке државне институције и што их корпорације нису до краја пригушиле, оценио је Кустурица.

Кустендорф из године у годину добија све више пријава од стране младих аутора који желе да своје филмове прикажу у Дрвенграду у оквиру такмичарског програма, те је ове године на конкурс стигло чак 718 остварења, а одабран је 21 филм из 16 земаља.

Не знамо да је разлог томе што се све више филмова снима или то што воле овај фестивал, али чињеница је да је “Movie Maker ” уврстио Кустендорф међу најбоље на свету, где се најбољи не мери градацијом него различитошћу. Ми смо овде широм отворених руку и очију дочекали младе људе из читавог света и истина је да је 10-15 њих у своју референцу уписали

Кустендорф и да им је та референца играла улогу за добијање средстава, рекао је Кустурица.

Фото: Tanjug (Rale Prelić)


Вукосављевић: Лабораторија духа, креативности

Министар културе и информисања Владан Вукосављевић изјавио је по доласку у Дрвенград, где ће вечерас отворити 12. Кустендорф, да је у питању једна од најзначајнијих манифестација културе у Србији током једне календарске године.

Не само што је значајан за наше уметнике и младе ствараоце, него и што ставља Србију на светску културну мапу догађаја у области филмске уметности. Овде долазе велика имена из обалсти филма, али и млзади са свих маеридијана, ту долази до размене искустава, до познанстава и размене инспирације, идеја, подстрека, мотива. То је лабораторија духа, креативности и једне уметничке инспирације првог реда, оценио је Вукосављевић.

Ових дана ће се, констатовао је министар, на Мећавнику наћи већи део најквалитетнијих стваралаца из области филма, било својим физичким присуством, било кроз своја дела или ретроспективу.

Ово је стециште младих људи и на овај начин с еулаже у будућност филсмке уметности и културне сарадње Србије. Ових дана Србија и Мећавник, ово дивно место и чудо природе, постају центар филмске уметности у свету, истакао је Вукосављевић.


Утолико је ово утопијско село, овде направљено, посвећено младима, додао је славни редитељ који ће наредних дана угостити и глумце Мета Дилона, Стану Катић, Славка Штимца, Серђиа Лопеза, Марчела Фонтеа и друге реномиране уметнике. 

На питање да ли би волео да види председника Русије Владимира Путина на Мећавнику и да ли га је позвао да посети Мећавник током посете Србију, Кустурица каже да ће и он једног дана доћи на Мећавник, али да ће се овога пута састати с њим у Београду.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести