Кустурица: Музика је сестра филма

БЕОГРАД: Музика је сестра филма, а то су потврдили и светски познати уметници који су наступили на овогодишњем, шестом "Бољшој" фестивалу руске класичне музике, рекао је оснивач тог фестивала Емир Кустурица који је најавио снимање новог филма.
kusturica, tanjug
Фото: Tanjug

Ове године гости фестивала били су највећи аутори света који су управо најбољи да потврде идеју да је филм проистекао из идеје о музици, рекао је Кустурица у разговору са новинарима, последњег дана фестивала, и као пример навео наступ америчког гитаристе Герија Лукаса који је својим музицирањем оживео нему филмску комедију "Шаховска грозница" редитеља Всеволда Пудовкина из 1925. године. 

"Када би у будућности било могуће да се један даровит извођач, уметник попут Дениса Мацујева (светски познати пијаниста) прикључи на справе које преносе оно што је у његовим осећањима, односно у његовој слици света, онда бисмо знали шта значе сви тонови које он одсвира, могли бисмо да видимо слику. И ту се враћамо на моју идеју да је музика сестра филма", рекао је Кустурица.

На питање које би светске уметнике који нису били на "Бољшој" фестивалу волео ту да доведе, рекао је да постоји читава листа таквих уметника.

"Читава је листа оних који се појаве и до којих човек не стигне, али не желимо да нам фестивал буде густ и да буде превише имена, већ да простор дамо младим ауторима", рекао је он.

Најавио је да ће сигурно направити још један филм за који је већ потписао уговор у Кини и додао да пише књигу која ће прво изаћи у Кини, а онда у Европи и код нас, а на основу које ће филм бити направљен.

Реч је о савременој причи која узима у обзир све значајне мотиве посрнућа индивидуалности у овом веку и морално преиспитивање једног времена деведесетих година у Кини када је она почела да буја са својом економијом и када су многи отишли из Кине, рекао је Кустурица.

"Та копча коју покушавам да успоставим уводи моралне дилеме које су уочљиве у литератури Достојевског, односно код човека који личи на кнеза Мишкина у "Идиоту" и Раскољникова у "Злочин и казна" који је убио бабу зеленашицу и питао се да ли је био у праву. Сва та питања су данас на неки начин демодирана, али наједном постају ужасно значајна", додао је Кустурица.

Како је навео, морал је категорија која се данас избегава, а без морала и слободе врло тешко можемо да говоримо о ономе шта нас чека сутра.

"Утолико је и овај филм за мене велики изазов", додао је Кустурица.

Говорећи о Светском првенству у фудбалу, рекао је да је оно постало специфична светска хистерија која му личи на "стање у којем као да се симулира рат".

"Као да су те хорде навијача топовско месо које је, ето, сад пристало да буде позитивно и да се бави игром. Фудбал је игра у којој, кад је воде добри тренери, репрезентације постају мале ратне формације. Говорим то јер не гледам телевизију и тиме се не бавим, али сам видео шта значи масовна психоза која влада", рекао је Кустурица.

Навео је да је откриће ове године била хрватска репрезентација чији је фудбал, додао је, на највишем могућем нивоу.

"Франзуци су потврдили стару тему да су победничке репрезентације оне које уважавају истину да, поред добре лиге, мора да се има и мултикултурално друштво из којег разне расе и нације успевају да се скупе и буду боље од ових који су само једна нација. Мислим да је то ово финале потврдило", закључио је Кустурица.

"Бољшој" фестивал у Дрвенграду, који за циљ има промоцију младих музичких талената из Србије, Републике Српске и Русије, трајао је од 14. до 17. јула.

EUR/RSD 117.1643
Најновије вести