Кустурица: Не желим да молим за филм као Вељко Булајић

БЕОГРАД: Прослављени филмски редитељ Емир Кустурица и професор Филолошког факултета Мило Ломпар разговарали су вечерас са студентима Факултета политичких наука о изостављању српске традиције и културе у савремном уметничком стваралаштву у Србији.
Emir Kusturica na promociji knjige "Šta mi ovo treba" Foto: Tanjug/video
Фото: Танјуг/видео

Кустурица је студентима казао да не жели да снима "пригодне" филмове... нешто што је држава одлучила.

"Нема шансе да ја молим за филм као Вељко Булајић. Мора неко да препозна да је мој рукопис довољно ваљан да пренесе тако величанствену тему као што је Андрићева ''На Дрини Цхуприја'', мада морам да признам, да се министар културе сетио моје намере да снимим филм о Јасеновцу", рекао је Кустурица.

Цењени редитељ је нагласио да историјски филмови епохе које би он снимао морају да буду део концепта, који тренутно не постоји у оквиру наше културне политике.

"Треба наћи дирљиву причу да би се филмски представило све што се догађало у Јасеновцу или потрошити много новца да би се дочарала слика времена којег је Андрић тако узвишено исписао у свом делу ''На Дрини Цхуприја''", казао је Кустурица.

Српски културни образац, према речима Кустурице и Ломпара, чине светосавска традиција, косовска традиција, сеоба Срба, секуларно искуство које чине Доситеј Обрадовић и Вук Караџић и геноцид над српским народом, који, како кажу, још није освешћен.

"Изван теорије, ти културни обрасци делују обесхрабрујуће у пракси. Они нису напуштени, али због околности које је наметнула четврта индустријска револуција и информатика, утицај српске културе у новом свету је миноран", рекао је Кустурица и додао да смо ми ипак народ који је "избацио" више песника, писаца, сликара, него, на пример, Чеси.

Gavrilo
19.02.2019 • 23:14
Majstore, kad si napravio poslednji dobar film? U prošlom veku! Koliko ti je Sloba dao para da završiš "Underground"? Ili kloliko danas dobijaš para za Kustendorf?
EUR/RSD 117.5783
Најновије вести