"Лавина" отвара Пулу,на програму и "Дневник машиновође"

ПУЛА : Пројекцијом хрватског филма "Лавина" у режији Станислава Томића вечерас ће у Арени бити отворен 64. Филмски фестивал у Пули на којем ће бити приказано 170 остварења.
pulski festival ilustracija
Фото: Tanjug

Најављен као програмски најбогатији до сада, фестивал ће публици до 22. јула понудити 12 хрватских филмова и пет мањинских копродукција у трци за награде, затим међународни програм, посебан сегмент Кратка Пула са три нове такмичарске категорије, пратеће селекције, нуди и изложбе, концерте и фестивал уличне хране.

Директорка ове престижне манифестације, Гордана Рестовић, за Тањуг је већ најавила чак 88 премијерних наслова аутора попут Каурисмакија, Анг Лија, Торнатореа, Вајде...

У програму регионалних копродукција, Рестовић посебно указује српски филм "Дневник машиновође", редитеља Милоша Радовића, који ће, као и друга филмска остварења, бити приказан у Арени пред изузетно критичном и бројном публиком која је, према њеним речима, увек одлично реаговала на филмове из региона. 

У програму Хрватски филм у конкуренцији је пет остварења која ће имати домаћу премијеру. Осим филма "лавина" то су "Агапе" Бранка Шмидта, "Fuck off I love you" Анђела Јуркаса, "Кратки излет" Игора Безиновића и "Мртве рибе" Кристијана Милића. 

У трци за Златну арену су и "Анка" Дејана Аћимовића, "Горан" Невија Марасовића, награђивани дебитантски филм "Не гледај ми у пијат" Хане Јушић и "Устав Републике Хрватске" Рајка Грлића, "Узбуна на Зеленом Врху" Чејен Чернић, "Због тебе" Анђела Јуркаса и "ЗГ 80" Игора Шерегија.

 

EUR/RSD 117.2038
Најновије вести