Лазар Ристовски: „Улога Краља Петра круна је моје каријере”  

Премијера филмског спектакла епохе „Краљ Петар Први” у режији Петра Ристовског, заказана је за 11. новембар, на дан када је потписано примирје у Првом светском рату. Филм је сниман по роману Милована Витезовића "Чарапе Краља Петра", а насловну улогу тумачи Лазар Ристовски.
z
Фото: produkcija filma

 „Улога Краља Петра биће несумњиво круна моје каријере, јер после ’Андерграунда’ Емира Кустурице нисам радио тако озбиљан и свеобухватан пројекат”, признао је глумац Лазар Ристовски, похваливши истовремено све оно што је његов син Петар урадио као редитељ.

 "Петар је направио нешто што ће се дуго памтити. У филмском и историјском нивоу саме приче успео је да направи спектакл. Са друге стране, ту је и емотивни план филма који ће бити јако важан за публику", казао је Лазар Ристовски, који је и продуцент овог остварења.

Фото: produkcija filma

Популарни глумац је истакао да се екипа филма трудила да сви ликови у „Краљу Петру Првом” личе на историјске личности које тумаче. "Рецимо, фасцинатно је колико ја у филму личим на Краља Петра. Иначе, карактер и емотивни план владара којег играм у филму су заправо за народ велика непознаница. Учествовао је у девет ратова, био је истински ратник на првој линији фронта, али је истовремено успео да буде интелектуалац, политичар и, како су га звали, мајка српског народа. Он је у нашем памћењу легенда, али смо ми од њега успели да на великом платну створимо живог човека. Дело Краља Петра Првог и тај најсветлији део српске историје којим се ми бавимо у филму неће никог оставити равнодушним", казао је Ристовски.

У срцу је филмске приче је славна епопеја у Првом светском рату Српске војске, предвођене Краљом Петром Првим, а гледаоци ће сазнати више и, по српски народ, спасоносној одлуци руског цара Николаја Другој, о војничкој части и поштовању француског генерала Франша Депереа који у Казерти са пуним ратним почастима дочекује босоноге српске војнике, о љубави и братском гостопримству Грка на Крфу...

 "Знам да ће бити различитих коментара, али верујем да смо завршили озбиљан и захтеван посао и сигуран сам да ће, пре свега млади, имати прилику да се идентитетски угледају на јунаке филма и буду поносни на оно што су њихови преци били спремни да ураде за отаџбину", поручио је Ристовски.    

Познати глумац се захвалио председнику Србије Александру Вучићу што је подржао настајање филма. "Да није било Александра Вучића наше остварење никада не би било снимљено", открио је Ристовски. Он је казао да су буџет за филм и серију обједињени и износе око 2,3 милиона евра, али да није наишао на одзив од оних који имају новац – српских тајкуна. „Нико од њих није дао динар за овај пројекат", објаснио је Ристовски, додавши да је стога дата могућност општинама и домовима културе диљем Србије да унапред купе карте по веома популарној цени. "Уместо 500, 600 динара, карте смо продавали по 200 динара не би ли их људи лакше купили, а нама помогли. И то што ће карте већ сад бити у продаји, такође је покушај да затворимо буџет".

Редитељ филма Петар Ристовски је на конференцији за новинаре, одржаној у Кући Краља Петра, истакао да је на почетку снимања био свестан колико је велики изазов пред њим.

 "Долазио сам припремљен на сваки сет, али сам био свестан да ћу тај план који сам осмислио морати да непрестанмо прилагођавам метеоролошким условима и стању на терену са глумцима и продукцијом генерално." 

Он је казао и да су му искусни филмски радници говорили како никада нису присуствовали снимању тако обимног и захтевног остварења. Као илустрацију, навео је да је пет недеља за редом, од укупно 110 снимајућих дана,на сету било по 200 и више статиста.

Фото: produkcija filma

Петар Ристовски је додао и да се трудио да знамените личности из српске историје представи у филму као људе од крви и меса. "Једино тако можемо да их уздигнемо. Краљ Петар је једини владар који је са целом својом администрацијом и војском напустио земљу и после тога се вратио у отаyбину као ослободилац. То је прича библијских размера", казао је Ристовски. Говорећи о сарадњи са оцем. "Увек нам је дијалог био конструктиван иако је изгледало на сету да је то свађа. У питању је био класичан креативни клинч, који увек даје добар резултат ".

Е. Н. Л.    

Фото: produkcija filma

EUR/RSD 117.1661
Најновије вести