У Прагу награђени и Лаза Ристовски и његов филм

Филм „Дневник машиновође’’ редитеља и сценаристе Милоша Радовића, као и глумац Лазар Ристовски, награђени су на Фестивалу независног филма, управо завршеном у Прагу.
dnevnik masinovodje, yt printscreen
Фото: Youtube Printscreen

Радовићев филм је као најбољи награђен „Златном звездом”, док је Ристовски добио „Златну звезду” за најбољег глумца и Гран-при фестивала - „Златног орла” за допринос европској филмској уметности. „Дневник...” је, подсетимо, након премијерног приказивања 2. јула 2016. на “Синема ситију” у Новом Саду, освојио више од десет награда на фестивалима, не само у окружењу, већ широм света.

Овај Радовићев филм о машиновођи је заправо црнохуморна прича о тамној страни његовог посла, и чињеници од које полази, да “сваки машиновођа, током своје професионалне каријере, ненамерно убије 20 - 30 људи. Жртве су обично самоубице, непажљиви, пијани, или само одсутни људи”. “Илија је шездесетогодишњи машиновођа, на корак до пензије. Он држи неславан рекорд од 28 гажења током каријере. Његов деветнаестогодишњи усвојени син Сима припрема се да настави породичну традицију. Илија га упознаје са послом и чињеницом да су несреће неизбежне. Сима се плаши, не жели да постане убица. И највише га занима колико ће времена проћи док му се не деси прво гажење”...

Илију машиновођу игра Лазар Ристовски, његовог сина  Петар Кораћ, а у осталим улогама су Мирјана Карановић, Јасна Ђуричић, Младен Нелевић, Нина Јанковић, Даница Ристовски, Тихомир Станић, Бранка Шелић, Горан Шушљик, Бојан Жировић, Јован Ристовски, Харис Бурина, Ненад Ћирић...

На 64. Пулском филмском фестивалу Милош Радовић је освојио „Златну арену” за најбољу режију, у оквиру програма Мањинске хрватске копродукције, док је жири младих филмофила наградио „Дневник машиновође” као најбољу мањинску копродукцију.

„Дневник машиновође” проглашен је за најбољи филм на фестивалу „Голден Линден” у Софији. Ристовски је добио награду за животно дело „Златна игуана” у Мексику, а Радовић је проглашен за најбољег редитеља на „Винтер филм авордс” фестивалу у Њујорку.

На Међународном филмском фестивалу у Yајпуру почетком ове године Радовић је добио „Златну камилу” као најбољи редитељ, а овај филм је одлично примила индијска публика. У Манхајму су „Дневник машиновође” за најбољи филм прогласили жири, публика, екуменски жири и немачки дистрибутери. Тријумфовао је и на прошлогодишњем АРПА међународном фестивалу независног филма у Лос Анђелесу, где је проглашен за најбољи дугометражни филм и освојио награду за најбољи сценарио. Освојио је и награду публике на ИФФ фестивалу у Москви. „Дневник машиновође” био је лане и српски кандидат за Оскара.

Н. Пејчић

EUR/RSD 117.1415
Најновије вести