Лечић и Трифуновић емотивно о Паскаљевићу

Заиста велики губитак за домаћу кинематографију, човек је оставио трајни печат у култури наше земље, изјавио је глумац Бранислав Лечић за Танјуг поводом изненадне смрти редитеља Горана Паскаљевића
paskaljevic-goran Foto: Dnevnik.rs/B. Lučić
Фото: Dnevnik.rs

БЕОГРАД: Заиста велики губитак за домаћу кинематографију, човек је оставио трајни печат у култури наше земље, изјавио је глумац Бранислав Лечић за Танјуг поводом изненадне смрти редитеља Горана Паскаљевића, док је Сергеј Трифуновић рекао: "Бескрајно сам му захвалан за све, јер је он једина особа која ме је увела у филм".

Све је потресла смрт једног од најзначајнијих филмских редитеља у Србији, који је ове ноћи умро у Паризу у 74. години, а поводом тога Лечић каже да је Паскаљевић представљао историју и есенцију српског филма, тако да је ово изузетно тужан моменат.

"Сматрам да је био ретко надарен филмски стваралац, и чак да је имао више разумевања у средини, да би направио још више филмова, мада и овако је оставио дубоког трага с толико награђених и култних дела", видно узнемирен и збуњен рекао је Лечић.

На констатацију да се све десило тако ођедном, да се није ништа знало о могућој дужој болести, Лечић признаје да није био упућен и да не зна шта је узрок одласка великог редитеља.

Глумац није са Паскаљевићем сарађивао на фимовима, али су се приватно веома добро знали, у једном периоду и доста дружили, посебно када је Лечић био министар културе имали су сарадњу на више нивоа, тако да му је увек био у лепом сећању.

Како је редитељ успевао да ствара и ван граница наше земље, да реализује један комплетно ирски филм ("Како је Хари постао дрво"), недавно индијски ("Земља богова", 2016) и последњи италијански ("Упркос магли", 2019), Лечић истиче да је то било за њега сасвим нормално.

"Када је неко толико талентован, продоран, виспрен, вансеријски, приородно је да свуда по свету ради, а не да остане само у границама своје земље", рекао је Лечић.

Паскаљевић је требало да прими и награду у петак увече на Фестивалу филмске режије у Лесковцу, а смрт је затекла и глумца Сергеја Трифуновића, који се емотивном поруком опростио од свог редитеља на друштвеним мрежама.

За Танјуг Трифуновић је изјавио да му је Паскаљевић пружио невероватну, јединствену шансу, када је добио могућност да своју прву филмску улогу оствари у делу "Туђа Америка" уз Микија Манојловића, а онда и антолгијску ролу у остварењу "Буре барута".

"Буквално не знам како бих уопште изгледала моја каријера да није било Горана, заиста, и то не само на филму, мислим на све, јер он ми је једини отворио сва врата", рекао је видно потресен глумац, и додао да би то у овом тренутку било све шта има да каже, сувише је свежа вест о трагедији, а све остало је написао на Твитеру.

EUR/RSD 117.1207
Најновије вести