Маратонци отворили Дане српског филма у Загребу

БЕОГРАД: Пројекцијом филма "Маратонци трче почасни круг" Слободана Шијана, у Загребу су свечано су отворени Дани српског филма. 
klapa Freeimages Christian Wagner.jpg
Фото: Freeimages (Christian Wagner)

 Пре почетке филма, присутнима су се обратили Југослав Пантелић из Југословенске кинотеке и Мирољуб Вучковић из Филмског центра Србије, обојица истакавши значај међународне културне сарадње између Србије и Хрватске. 

Амбасадорка Србије у Хрватској, Мира Николић, изразила очекивања да ће ова манифестација допринети у изградњи односа две државе. 

У изјави за портал Новости редитељ Слободан Шијан је након пројекције рекао да су његови филмови годинама били део таквих програма, али ретко су их отварали, шта значи да је њихова цена скочила у селекторском мозгу.

"Ми волимо комедију, али је не ценимо довољно", каже Шијан.

Управник Музеја југословенске кинотеке Марјан Вујовић каже да је идеја манифестације била да се представе бисери српског и југословенског филма снимљени пре Другог светског рата које публика није имала прилике да види.

"Желели смо да направимо селекцију филмова који представљају златни период кинематографије СФРЈ, али и филмове који су настали последњих година у српској продукцији и који нису били доступни широј јавности сем на неколико фестивала",  каже Вујовић.
 

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести