Мили Турајлић уручено француско одликовање

БЕОГРАД: Филмској ауторки Мили Турајлић је уручен француски Орден уметности и књижевности у рангу витеза на свечаности у амбасади Француске.
mila turajlic
Фото: Youtube Printscreen

Пред бројним званицама отправник послова амбасаде Фатих Акчал уручио је Турајлић Орден који француско Министарство културе додељује личностима које су се истакле стваралаштвом у уметности или књижевности и допринели француској и светској уметничкој и културној баштини.

Турајлић је у обраћању рекла да је током усавршавања у Француској схватила да се тамо "документарни филмови сматрају филмом, а кинематографија уметношћу", те да је то земља у којој жели да изгради каријеру филмског уметника.

Она је додала да трага за поетиком сећања и језиком којим жели да говори о историји, а да је Француска "пример друштва које је радило и наставља да ради  на отварању дијалога о најкомпликованијим и најцрњијим поглављима историје, често кроз документарни филм".

Према њеним речима, постоји "још много тога о чему кинематографија треба да говори у свету који клизи ка забрињавајућој будућности, док покушава да побегне од необрађене прошлости".

Постоји много тога што ми као друштво можемо да научимо о овом тешком и непопуларном раду, у овом гесту суочавања са непријатним истинама и о неопходности да себе погледамо у очи и у томе препознамо неке најружније верзије нашег друштва, оценила је ауторка.

Током свечаности, Акчал је истакао да је Турајлић "велика уметница и филмска стваратељка", која као особа слободног духа, хуманиста и ангажована уметница ради на изградњи мостова између култура у свету, а посебно Србије и Француске.

Акчал је подсетио да је Турајлић, између осталог, снимила документарне филмове "Синема комунисто"(2011) и француско-српску копродукцију "Друга страна свега" (2017).

Ако таленат треба да буде признат, онда велики таленат треба славити, истакао је Акчал.

Француски дипломата је подсетио да су се данас окупили и поводом 7. издања Француско-српских сусрета, који су организовани у партнерству са Фестивалом ауторског филма.

На институционалном плану срећан сам што је потпредседница Владе и министарка културе Маја Гојковић формално замолила за експертизу француског Националног савета за кинематографију. Писмо о намерама између две земље биће ускоро потписано поводом сарадње на успостављању великог Филмског центра у Србији, рекао је Акчал.

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести