Мина Петрић о женама у нашој кинематографији 

– Ауторке темата Жене наше кинематографије, чланице редакције онлајн магазина “Iz Off-a ” филмом се, а неке и позориштем, бавимо професионално. Четири од пет девојака ангажоване на темату завршиле су или завршавају драматургију. Самим тим, природно смо се запитале: ко су наше претходнице? Да ли је могуће да је Соја Јовановић једина филмска редитељка која је стварала у Југославији? Где су сценаристкиње? – открива почетак рада на поменутом издању уредница часописа Мина Петрић.
в
Фото: Вера Белогрлић, илустрација Тијане Михајловић

По њеним речима, Соја Јовановић је, заправо, једина редитељка о којој се учило на часовима историје филма.

– Биле смо, међутим, сигурне у то да је постојало још ауторки и кренуле смо да истражујемо мислећи да ћемо до одговора доћи лако. Кад смо увиделе колики је посао пред нама, разумеле смо и значај нашег истраживања. Генерације филмских ауторки стасавају на нашим просторима без свести о женама које су радиле пре њих. Извесна битка за простор и видљивост извојевана је од стране тих жена, којима ми сада не знамо ни имена, а захваљујући којима се све више девојака прима у филмске школе - иако не можемо ни близу тврдити да је равноправност постигнута.

План је да издавање темата буде настављено, будући да ауторке нису исцрпеле све информације о пет заступљених уметница, нити су представиле све ауторке југословенског филма.

Фото: Суада Капић, илустрација Неде Ракић

– Такође, у првом броју темата фокусирале смо се на редитељке и сценаристкиње, а у идућим бројевима проширићемо и број филмских професија.

Жене које су истраживале и писале за темат су: Марија Пејин, Верица Арсић, Мина Милошевић, Дивна Стојанов и Мина Петрић, која објашњава да су главно упориште за рад и истраживање нашле у библиотеци Кинотеке. Спрам личних афинитета, писале су о Вери Црвенчанин Куленовић, Вери Белогрлић, Зори Дирнбах, Оји Кодар и Суади Капић. У помоћ су позвале и пет илустраторки (Сара Стошић, Тијана Михајловић, Софија Камаси, Дајана Ђукић и Неда Ракић), које су дале своје виђење наведених филмских ауторки. Организатор издања био је Милош Милошевић и графички уредник Зоран Отрупчак. Штампу темата помогла је Локомотива младих Новог Сада.  

– Иначе, “Iz Off-a” је онлајн магазин (www.izoffa.com) који је потпуно бесплатан и доступан на сајту као и на друштвеним мрежама. Прво штампано издање нашег магазина је за сада доступно у Народној библиотеци у Београду и у Матици српској и на Академији уметности у Новом Саду. Ускоро ће већи број штампаног издања бити поклоњен институцијама које се баве филмом, као и књижарама-кафићима, у којима ће људи моћи да га прочитају.

Цела ова активност потекла је из организације “Off” у Новом Саду, на шта упућује и наслов часописа. Новосађани су до сада, путем “Off“-а, могли да погледају филмове као што су Мушкарци не плачу, Не гледај ми у пијат, Мој јутарњи смех, Иван, Окупирани биоскоп... А и бројне представе, пружајући додатну могућност на новосадској сцени да се стекне увид у актуелно стваралаштво у региону које није довољо заступљено у актуелним институцијама културе.    

И. Бурић

EUR/RSD 117.1643
Најновије вести