Монтипајтоновци славе 50. рођендан

ЛОНДОН: Пре тачно 50 година, 5. октобра 1969. године, Би-Би-Си је емитовао прву епизоду шоуа "Летећи циркус Монтија Пајтона" који је променио ток британске и светске комедије.
1
Фото: EPA-EFE/FACUNDO ARRIZABALAGA

Тај шоу није личио ни на шта до тада виђено и представљао је револуцију у поп култури.

Чувени хумористички серијал Монтипајтоноваца, заснован на апсурду, цинизму и изругавању сваке врсте ауторитета, снимљен је у 45 епизода које су емитоване у неколико циклуса од октобра 1969. до децембра 1974. године.

Сплет тешко објашњивих и срећних околности довео је до тога да први канал британске националне телевизије уступи простор младим људима, који су тек завршили Оксбриџ студије - Мајк Пејлин и Тери Џоунс похађали су Оксфорд, док су Џон Клиз, Ерик Ајдл и Грејам Чепмен завршили Кембриџ, преноси Блиц.

Равноправан члан креативног тима и једини Американац у постави био је режисер Тери Гилијам.

Назив серије "Летећи циркус Монтија Пајтона" настао је делимично и због репутације коју је необична дружина имала у Би-Би-Сију.

Наиме, Мајкл Милс, један од шефова у забавном програму, инсистирао је да рец "циркус" буде укључена у назив серије, јер су за групу разбарушених момака у Би-Би-Сију говорили да "тумарају по згради као циркус".

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести