На предстојећем Фесту укупно 113 филмова

На предстојећем 51. Фесту,  који ће бити одржана од 24. фебруара до 5. марта под слоганом „Страст живота”, публика ће имати прилику да погледа 113 филмова из 39 земаља, од чега 107 премијерно, у оквиру девет програмских целина.
bioskop film pix
Фото: Pixabay.com

За Београдског победника за најбољи филм, главну награду овогодишњег издања најпознатије смотре седме уметности у нашој земљи, надметаће се 17 остварења из 15 земаља: Србије, Хрватске, Словеније, Северне Македоније, Албаније, Француске, Немачке, Шпаније, Украјине, Русије, Турске, Ирана, Мексика, Аустралије и САД. Такмичарску селекцију чине „Опстанак доброте” Ролфа де Хера из Аустралије и „Тотем” Лиле Авилес из Мексик, „Прашинари” француског аутора Матјеа Вапјеа, „Луксембург, Луксембург” Антонија Лукича из Украјине, француско-белгијско-мароканска копродукција „Проклети не плачу” Фајзала Булифе и „III светски рат” иранског редитеља Хумана Сеједија. Милчо Манчевски враћа се на Фест црном комедијом „Кајмак”, а у конкуренцији су и „Негде између” Александра Ханта из Русије, „Повратак у Сеул” камбоџанског редитеља Девија Шуа, немачко-аустријски „Лисица” Адријана Гоигингера, „Шољица кафе и нове ципеле” албанског аутора Гентијана Кочија, шпанско-фрацуски фестивалски хит „Звери” Родрига Сорогојена, као и филм „Далиленд” редитељке Мери Харон са британским оскаровцем Беном Кингслијем у улози Салвадора Далија.

За Београдског победника се надмећу и три мањинске српске копродукције: „Трагови” хрватске редитељке Дубравке Турић, словеначко-хрватско-српско остварење „Пробуди ме” Марка Шантића и „Снег и медвед” Селџен Ергун, филм рађен у копродукцији Турске, Немачке и Србије. У оквиру главног такмичарског програма 51. Феста биће одржана и српска премијера филма „Овуда ће проћи пут” ауторке Нине Огњановић. Ово остварење, у којем главне улоге играју Јана Бјелица, Златан Видовић, Владимир Максимовић, Нинослав Ћулум, Светозар Цветковић, Бранислава Стефановић, Игор Филиповић, Павле Чемерикић, Марта Богосављевић, Ева Рас и Демијан Костић, имао је у јануару светску премијеру на фестивалу Сламданце у САД на коме је добио награду публике и специјално признање жирија за најбољи играни филм.       

М. С.

EUR/RSD 117.1117
Најновије вести