На Ваљевским сусретима филмови из региона и Европе

ВАЉЕВО: Ваљевски филмски сусрети одржаће се од 12. до 15. децембра под слоганом "Ван оквира", а на конференцији у Центру за културу Града Ваљева представљен је овогодишњи програм.
tv, muzika, knjige, film, umetnost, pixabay
Фото: pixabay.com

Драгана Јаковљевић, извршна директорка фестивала, говорила је о новом коцепту фестивала, који је прерастао у регионални управо овогодишњим издањем.

"Тим фестивала наставио је са својом мисијом неговања филмске публике и едукације младих. Доносимо не само краткометражне, већ и дугометражне документарне и игране наслове из региона. Први пут ове године имамо сарадњу са ЕУ Инфо центром, чије наслове доносимо у оквиру "Програма европског филма“", најавила је Јаковљевићева.

Сви ови филмови, како је нагласила, у складу са слоганом, позивају гледаоце да изађу из својих оквира и ставова, ван контекста на који су навикли, да преиспитају своја уверења и „буду отворени за питања и прихватање нових идеја и перспектива у интимној атмосфери и разговору са ауторима након пројекција.“

Бојана Андрић, оснивачица и коселекторка фестивала, представила је целокупан програм фестивала.

Ваљевске филмске сусрете ће свечано отворити победник Пулског фестивала "Дневник Диане Будисављевић" у Великој сали Центра за културу 12. децембра у 20 часова, а наредног дана биће приказани филмови "Белгијски краљ" редитеља Петера Бронсенса, документарни филм "Електрични оргазам за људе будућности" редитељке Марије Вукић, и "Која је ово држава" редитеља Винка Брешана.

Следећи дан, 14. децембар резервисан је за српску премијеру филма "Груди" Марије Перовић, која ће бити гост фестивала, филм "Странац у рају" Гвидо Хендрикса, "Година мајмуна" Владимира Блажевског, те "Мој јутарњи смех" Марка Ðорђевића и премијерно десета епизода серије "Група".

Последњег дана фестивала, након шпанског филма "Ћутање других", биће приказано остварење "Пијавице", уз редитеља Драгана Маринковића као госта фестивала, затим "Земља меда" Тамаре Котевске и Љубимира Стефанова, као и словеначки филм "Избрисана".

И у оквиру такмичарског програма кратког играног филма биће приказано 18 филмова, од скоро 50 пријављених, који ће се борити за две награде, а најбољи филм по избору стручног жирија добиће награду "Слободан Голубовић Леман".

Трочлани жири ове године чине редитељ Владимир Блажевски, Душан Спасојевић, сценариста и Дрита Ллолла, директорка Сеанема филм фестивала.

У оквиру селекције кратких играних филмова доделиће се и Награда Млади аутор која подразумева новчани износ од 25.000 дин.

Ове године Млади аутор се додељује најбољем директору фотографије, а о добитнику ће одлучивати жири у саставу: Зоран Ђорђевић, редитељ, Душан Ђорђић, фотограф и сниматељ и Ненад Стевановић, филмски и тв сниматељ.

Ове године млади из Колубарског округа и Црне Горе, учествовали су у омладинском пројекту SEAVA Youth, који се састоји од две радионице кратког играног филма.

Прва је одржана у оквиру Сеанема филм фестивала у Улцињу у септембру, а друга ће се одржати у оквиру Ваљевских филмских сусрета.

Фестивал је од првог издања подржан од стране Министарства културе и информисања Републике Србије и Града Ваљева, а од ове године и од стране Филмског центра Србије.

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести