Награда "Капетан Миша Анастасијевић" фестивалу Белдокс

БЕОГРАД: Међународни фестивал документарног филма Белдокс и његов оснивач и директор, Младен Вушуровић, овогодишњи су добитници награде "Капетан Миша Анастасијевић" за промоцију документарног филма.
nagrada, tanjug
Фото: Tanjug

Признање које се додељује за најуспешније појединце, предузетнике и институције Вушуровић је добио за предан и пожртвован дугогодишњи рад, за јасну визију која га је водила да БЕЛДОЦС међународни фестивал документарног филма из године у годину унапређује и уздигне међу најпрестижније европске фестивале документарног филма који су подржани од стране "Медиа" програма "Креативне Европе" већ трећу годину за редом, по четири основа, и потпројекта годишње.

У образложењу награде се наводи да се додељује "и за допринос снажном развоју српске креативне документаристике, храброст и одважност да се документарни филм доведе у Велику дворану Центра ''Сава'' пред више од 2.700 гледалаца на једној пројекцији, чиме је вратио Београд и Србију на мапу европских значајних центара документарних фестивалских дешавања".

Награда ће бити уручена у четвртак, 28. марта у Ректорату Београдског универзитета, у Капетан-Мишином здању у Београду, у 14 сати. 

Признање "Капетан Миша Анастасијевић" се већ 18. годину додељује најуспешнијима из области привредног и друштвеног стваралаштва у Србији у току једне године, а у оквиру пројекта "Пут ка врху", који заједнички спроводе Привредна комора Србије, Новосадски и Београдски универзитет и Агенција "Медиа инвент" из Новог Сада.

Овогодишње, дванаесто издање Међународног фестивала документарног филма Белдокс, које се одржава од 8. до 15. маја у Београду у више биоскопских дворана, представиће више од 100 премијерних филмова из целог света, у 14 различитих селекција.

Поред домаћег и такмичарског програма публика ће моћи да уива и у музичким, биографским и уметничким документарцима, избору из савременог португалског документарног филма, као и у ретроспективама аутора Казуа Харе и Горана Девића.

EUR/RSD 117.2043
Најновије вести