Награда „Марко Глушац” монтажерки Мини Петровић

Млада монтажерка Мина Петровић добитница је овогодишње награде „Марко Глушац“, која се шести пут додељује најбољем монтажеру, саопштено је на 26. Фестивалу ауторског филма, на којој су учесници говорили у онлајн укључењима.
film, freeimages
Фото: Freeimages

- Мина Петровић је храбра, радознала и аутентична у тражењу и стварању сопственог филмског света. Као монтажерка, али и као редитељка истражује филмски језик, експериментише и проналази особен, упечатљив, маштовит и савремен филмски израз. Поље њеног интересовања и деловања је широко и разнолико, од документарних филмова до филмског експеримента – истакао је Радивоје Андрић, председник фондације “Марко Глушац”, која ће јој данас уручити ово признање.

На конференцији за новинаре су своје филмове, који учествују на фестивалу, представили босански редитељ Пјер Жалица („Концентриши се, баба“) и грчки редитељ филма Кристос Никоу („Јабуке“). По речима председника Савета ФАФ-а Срдана Голубовића, филм „Концентриши се, баба“ прича о коренима страшног рата који нас је задесио, док редитељ успева да нам кроз метафору породице и кроз један микросвет прикаже слику света који нам се распао пред очима.

- Ми смо тај рат произвели, сви ми заједно. Можемо пронаћи кривце идеолошки или политички, али осетио сам да смо ми стварно разочарење јер нисмо предузели ништа поводом тога, нисмо одреаговали. Чини ми се да делимо нашу стварност, без обзира што сад имамо границе. Све што нам се дешава је из истог круга пакла и хумор је једини вентил у целом ужасу који нас је задесио – навео је Жалица.

Филм „Јабуке“ приказан је у Венецији и на филмском Фестивалу у Торонту, а налази се у главном такмичарском програму 26. Фестивала ауторског филма.

- Када смо почели да пишемо сценарио, нисмо очекивали да ће се све десити овако. Верујемо да ће публика успети да разуме и осети делове који су филму јер се тренутно налазимо у стању усамљености, изолације и несигурности поводом будућности. Надам се да ће публика успети да се повеже са филмом, јер смо у филму покушали да останемо оптимистични и да публици понудимо могућност новог почетка у животу - објаснио је редитељ Никоу.

Н. П-ј.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести