Најбољи европски филмови у сусрет палићком фестивалу

БЕОГРАД : У оквиру предфестивалске селекције "Бест оф Еуропе 2016" 24. Фестивала европског филма Палић од 3. јула у суботичком биоскопу "Еуроцинема" биће приказани европски наслови који су обележили прошлу годину.
palicki festival tanjug
Фото: Tanjug

Програм отвара награђивано остварење "Тони Ердман" редитељке Марен Аде, добитник награде Златни торањ за најбољи филм на 23. Фестивалу европског филма Палић, комедија која говори о односу оца и ћерке у савременом отуђеном свету окренутом успеху. 

На прошлогодишној, 29. додели Европских филмских награда “Тони Ердман” освојио је признања у категоријама: најбољи филм (први пут једној редитељки је отишла награда), најбољи сценарио, најбољи глумац и глумица. 

Реномирани магазин "Сигхт & Соунд" прогласио је филм најбољим у 2016. години, а "Тони Ердман" је такође добитник награде Фипресци на Канском фестивалу 2016, коју додељује Међународна федерација филмских критичара (филм је био и немачки кандидат за Оскара). 

Публика ће у предфестивалском програму палићког фестивала имати прилику да погледа и филм "Друга страна наде" култног редитеља Акија Каурисмакија, необичну причу о пријатељству финског трговачког путника и сиријског избеглице, затим "Ја, Данијел Блејк" Кена Лоуча, награђеног Златном палмом.

"Ја, Данијел Блејк" је дирљива прича која говори о столару Данијелу Блејку (59) чији се животни пут укршта са Кејти, самохраном мајком двоје деце, а њих двоје су жртве духуманизоване бирократије савремене Енглеске. 

На програму ће бити и "Матура" нови филм вероватно најзначајнијег представника румунског новог таласа Кристијана Мунђијуа, који је премијерно у Србији приказан на прошлогодишњем палићком фестивалу.
Програм "Бест оф Еуропе 2016" затвориће 9. јула остварење "Хулијета" Педра Алмодовара о борби мајке да преживи несигурност, али и о комплексу кривице и недокучивој мистерији која наводи људе да напусте оне које воле, бришући их из живота као да никада за њих ништа нису значил.

Цена улазнице је 200 динара.

На предстојећем 24. издању Фестивала европског филма Палић, које ће се одржати од 15. до 21. јула, биће приказано око 80 филмова у 11 селекција.

EUR/RSD 117.1484
Најновије вести