Неда Арнерић добитница Београдског победника

БЕОГРАД: Глумица Неда Арнерић овогодишња је добитница ФЕСТ-ове награде Београдски победник за изузетан допринос филмској уметности, саопштили су из организације фестивала. 
neda arneric
Фото: Youtube Printscreen

Више од 110 филмских улога и 40 позоришних представа је иза ове глумачке диве која је обележила златне године југословенског филма. 
Неда је једна од наших глумица са највећим бројем улога, а међу њима су улоге у филмовима "Јутро", "Вишња на Ташмајдану", "Сутјеска", "Ко то тамо пева", "Сумњиво лице"...
Ипак улога која ју је уверила да је испекла занат, и да је постала глумица јесте Делфина у филму "Исправи се, Делфина" у режији Александра Ђурчинова. 
За ту је улогу на филмском фестивалу у Пули награђена Сребрном ареном, а за улогу у филму "Халоа-празник курви" у режији Лордана Зафрановића, добила је Златну арену. 
Такође је добитница награде „Царица Теодора" на фестивалу глумачких остварења у Нишу, 2009. добила је Плакету Југословенске кинотеке, а 2010. награду Павле Вуисић за животно дело. 
Председница жирија Главног такмичарског програма на 43. ФЕСТ-у Неда Арнерић била је 2015. године. 
Рођена је 15. јула 1953.године у Књажевцу, и од малих ногу показивала је интересовање према глуми и сцени. Већ као тринаестогодишња девојчица снимила је свој први филм "Сан", чиме је освојила прво редитеља Пуришу Ђорђевића, а онда и целу Југославију. 
У Београду је завршила Девету гимназију, а 1968. године уписала се на Академију за позориште, филм, радио, и телевизију. 
Неда је показивала интересовање и према уметности, па је 1980. дипломирала историју уметности на Филозофском факултету у Београду, што јој је омогућило да 2005. године постане уметничка директорка "Ниш арт“ фондације у Нишу. 
У периоду од 1985. године до 1999. водила је сопствену галерију Атријум у Београду. Од 1998.године предаје "Јавни наступ“ у Центру модерних вештина у Београду.
Награда Београдски победник Неди Арнерић биће додељена на предстојећем ФЕСТ-у који ће се одржати од 23. фебруара до 4. марта.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести