Николић: Филм "Хероји" говори о Србији након Косовског боја

БЕОГРАД: Гост нове епизоде видео серијала Танјуг Рефлектор био је редитељ Горан Николић, који је говорио о свом предстојећем филму "Хероји" који је, смештен у Србију након Косовског боја, посебан по одсуству дијалога.
Танјуг/Драган Кујунџић/Горан Николић
Фото: Танјуг/Драган Кујунџић/Горан Николић

Говорећи о филму чије се премијера очекује на предстојећем ФЕСТ-у, Николић је рекао да до одсуства дијалога није дошло због тежње да буде другачији већ из ауторског сагледавања тренутка када се Косовска битка завршила

"Србију сам сагледавао као земљу у којој је када је по питању опште атмосфере тада све заћутало, као у неком вестерн подручју", рекао је Николић.

Према његовим речима, након битке у којој је изгубљено много живота "више нема места говоранцијама - то је моменат кад је Србија заћутала на неко време."

Главни лик ратника, ког игра Младен Совиљ, је ћутљиви "самурајски тип који нема потребе да говори јер тежина ситуације коју осећа у утроби га спречава да смогне снаге да склопи просто-проширену реченицу".

Ту је и дечак који се као "нецивилизовано биће искључиво изражава кроз неартикулисане звукове", као и Турци који су за Николића "омнипотентна зла појава, као каубоји у "Буч Кесиди и Санденс Кид" којима никад не видимо лица".

"Када сам постепено конципирао ликове схватио сам да ће филм једноставно морати да буде без дијалога", рекао је Николић.

Према његовом мишљењу, врло вероватно је одређен број српских ратника дубоко у себи мислио да је то битка где се неће извојевати победа, али да је пресудио осећај да се вреди борити за оно што имаш.

"И мој главни јунак заједно са дечаком који га прати у једном моменту је доведен до тачке где ће, колико год да ситуација не иде њима у прилог, њихов инстинкт бити да се боре за оно што имају", нагласио је Николић.

"Хероји" су снимани у скоро герилским условима, али се Николић трудио да то не изгледа тако, па је истраживао фундусе као би нашао одговарајуће реквизите.

Успео је да пронађе мач и шлем које је користио Жарко Лаушевић играјући Милоша Обилића у филму "Бој на Косову" (1989) редитеља Здравка Шотре,

"Мене није толико привукла та информација колико су ми штит и мач заиста изгледали као да су за лик у мом филму, који представља све мушкарце које историја никада неће упамтити као што је упамтила Обилића и остале хероје", истакао је Николић.

Наши гледаоци на ФЕСТ-у и потом инострани имаће различиту перцепцију "Хероја", очекује Николић, пошто код нас косовска битка има емотиван контекст.

"Када размишљам о људима који нису одавде мислим да ће филм свакако моћи да искомуницира са њима јер се бави темама које су универзалне и не морају да се везују само за нашу земљу", оценио је Николић.

Према његовим речима, "Хероји" су филм "који ће моћи Ексими да гледају и да ће га разумети".

Што се тиче домаће публике Николић предосећа да ће неким људима бити проблем што главни лик има косу везану у реп и изгледа више као викинг, и упозорава да то није једини детаљ који "вуче ка постмодерни јер је то концептуална ствар".

"Ја који сам имао тенденцију да направим филм од културног и историјског значаја за ову земљу сам га једва изгурао. У паклу постпродукције сам од 2018. Ја сам у чуду, мислим да је највећи успех овог филма што ће видети светлост дана на крају", навео је Николић.

Према његовим речима, филм у првом реду изражава искрену љубав за нашег човека тог периода, а поставља и "нека озбиљна питања као - шта је у највишем смислу дом, и шта имамо да бранимо".

"То је филм ходочасничког путовања два главна лика и мислим да ће свакоме, ко се довољно отвори према филму који овако радикално излаже свој садржај, бити продуховљујуће искуство", закључио је Николић.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести