Номинације за Оскара: „Џокерa” прате Meндез, Скорсезе и Квентин Тарантино

Америчка филмска академија објавила је номинације за “Оскаре”,  најпознатије и најважније награде које ће 97. пут бити додељене и уручене 9. фебруара у Лос Анђелесу. Као што се и предвиђало, највише номинација имају филмови “Џокер” (11 номинација), и “Било једном у Холивуду”, “1917” и “Ирац”, који имају по десет.
r
Фото: Youtube Printscreen

За титулу најбољег филма конкурисаће: “Форд вс. Ферари” (редитељ Џејмс Менголд), “Ирац” (Мартин Скорсезе), “Џоџо ребит” (Таика Ваитити), “Џокер” (Тод Филипс), “Мале жене” (Грета Гервиг), “Брачна прича” (Ноа Бомбах), “1917”(Сем Мендез), “Било једном у Холивуду” (Квентин Тарантино), и “Паразит” (Бонг Џон Хо).

Оскар за најбољу режију отићи ће у руке једног од следећих редитеља: Мартин Скорсезе (“Ирац”), Тод Филипс (“Џокер”), Сем Мендез (“1917”), Квентин Тарантино (“Било једном у Холивуду”) и Бонг Џон-хо (“Паразит”).

Велика битка ће се водити међу глумцима који конкуришу за “Оскара” за главне улоге, а то су: Антонио Бандерас (“Бол и слава” Алмодовара), Леонардо Дикаприо (“Било једном у Холивуду”), Адам Драјвер (“Брачна прича”), Хоакин Финикс (“Џокер”), и Џонатан Прајс (“Двојица папа”).

Најбољи глумац у споредној улози тражиће се међу овим кандидатима: Том Хенкс (“Диван дан у суседству”), Ентони Хопкинс (“Двојица папа”), Ал Паћино (“Ирац”), Џо Пеши (“Ирац”), и Бред Пит (“Било једном у Холивуду”).

Глумице Синтија Ериво (“Херијет”), Скарлет Јохансон (“Брачна прича”), Серша Ронан (“Мале жене”), Шарлиз Терон (“Оне су бомбе”) и Рене Зелвегер (“Џуди”), конкуришу за “Оскара” за главну улогу.

Споредне женске улоге могу донети “Оскаре” следећим глумицама: Кети Бејтс (”Ричард Џуел”), Лора Дерн (“Брачна прича”), Скарлет Јохансон (“Џоџо ребит”), Флоренс Пју (“Мале жене”) и Марго Роби (“Оне су бомбе”).

Оригинални сценарио може донети “Оскара” једном од филмова: “Knives out”, “Брачна прича”, “1917”, “Било једном у Холивуду” или “Паразит”.

Номинована је оригинална музика из филмова: “Џокер”, “Мале жене”, “Брачна прича”, “1917” и “Стар ворс: Успон Скајвокера”, као и песма из филмова “Прича о играчкама 4”, “Рокетмен”, “Frozen II”, “Харијет” и “Breakthrough”.

За најбоље костиме конкуришу филмови: “Ирац”, “Џоџо ребит”, “Џокер”, “Мале жене” и “Било једном у Холивуду”. 

У конкуренцији за “Оскара” за најбољи анимирани филм су: „Како тренирати змаја - Скривени свет”, „Прича о играчкама 4”, „Изгубио сам тело”, „Клаус” и „Недостајућа карика”.   

Македонској „Земљи меда” две номинације

Након сјајног остварења „Пре кише” Милча Малчевског из 1994, македонска кинематографија је поново изнедрила остварење које се нашло у конкуренцији за најбољи филм ван енглеског говорног подручја. Бриљантни документарац Тамара Котевске и Љубомира Стефанова „Земља меда” о односу човека и природе у македонским планинама започео је своје представљање свету као вишеструки победник прошлогодишњег Санденс фестивала и од тад покупио мноштво награда широм света, те није изненађење што је истовремено освојио и номинацију за најбољи документарни филм. Иначе, поред „Земље меда” за најбољи филм ван енглеског говорног подручја конкуришу и француски „Јадници” Лађа Лија, победник Палићког фестивала, Алмодоваров „Бол и слава”, пољска драма „Светковина пресветог тела и крви Христове” (Corpus Christi) Јана Комасе, те јужнокорејски трилер „Паразит” Бонг Џон-хоа, који је лане овенчан Златном палмом у Кану, а међу фаворитима је и за Оскара за најбољи филм...

        Н. Пејчић

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести