Обележено 40 година од емитовања серије Приче из радионице

БЕОГРАД: Омаж антологијској мини серији “Приче из радионице” редитеља Здравка Шотре одржан је вечерас у Установи културе “Вук Стефановић Караџић” у Београду поводом 40 година од емитовања на Радио телевизији Београд.
zoran radmilovic
Фото: Youtube Printscreen

Серија је снимана у мањим етапама током 1981, а приказана 1982. годинеи имала је свега 6 епизода по мотивима прича које је написао аутомеханичар Драгиша Крунић као искуство из сопственог живота, односно са свог посла.

Као увод у трибину била је приказана шпица ТВ серије у којој доминира певач Оливер Драгојевић, а онда испред платна на сцени Театра Вук или бившег Култ театра, у улози јунака Животе појавио се глумац Фуад Табучић и упечатљиво одиграо неке монологе и познате реплике из серије.

“Сећам се тада у телевизији су ме упутили на аутомеханичара Драгишу Крунића да се упознамо, јер он има неке занимљиве приче, анегдоте. Прво сам их одбио, јер сам планирао да снимим свој други филм. Али, како су били неки неспоразуми са Авала филмом, онда сам се одлучио да пробам са Крунићем”, започиње причу Здравко Шотра, кроз успомене на почетак рада на овом мини серијалу.

Како је испричао, Крунић је био веома посебан и необичан аутомеханичар, не тек тако мајстор какве иначе знамо, већ се дружио са угледним песницима, књижевницима као што је Душко Радовић или сликарима Мићом Поповићем, Милићем од Мачве.

"Одлазио сам код њега у мајсторску радионицу и тамо он седне па ми прича догодовштине, а ја само седим и бележим. И тако то потраје данима”, испричао је Шотра.

Упоредо са серијом снимљен је и филм “Шеста брзина” (1981) што ће бити трећи Шотрин филм, будући да је изашло раније и остварење “Више од игре” (1976) када и његова истоимена ТВ серија.

Шотра је подсетио на чињеницу да је прошло и 45 година од његове серије “Више од игре”, и 50 година од чувеног шоу програма “Образ уз образ” (1972).

Позната ТВ критичарка Мери Билић као модератор истакла је да јој је увек било невероватно да је серија имала само 6 епизода и тај један филм, јер има утисак да је публика са тим јунацима живела годинама.

Серија се заправо приказивала на РТБ од 6. јануара до 10. фебруара 1982. године и донела шест епизода, а осим Зорана Радмиловића упечатљиве улоге су остварили Мира Бањац, Тања Бошковић, Милена Дравић, Жарко Радић, Драган Максимовић, Аљоша Вучковић, Велимир Бата Живојиновић, Стево Жигон, Марко Николић, Ненад Ненадовић.

Присећао се Шотра и паузе у снимању серије, јер се Бата Живојиновић незгодно повредио кад је скакао у воду не би ли показао једној дами скокове.

Тања Бошковић играла је фаталну глумицу у коју се заљубљује Живојиновић, и навела је чињеницу да је Шотра имао кредит код свих глумаца, могао је да ради са ким пожели, сви су га волели и уважавали.

“Сматрам да је моју улогу могла да одигра и нека друга глумица, лепша, згоднија, атрактивнија, паметнија, боља од мене, али ето, он се ипак определио само за мене”, рекла је Бошковићева, али је Шотра одмах узвратио да за ту улогу није било ни лепше ни боље од ње, да је она савршена.

“Изашла сам из те серије са правим неизлечивим пријатељствима, какве сам имала са Миром Бањац и Миленом Дравић. Са Бањац се и дан данас дружим, а тада смо се повезале. Сећам се колико је аутор серије Драгиша био посебан, диван, добар човек. Ретко се налазе тако аутентични ликови Београда као што је он. Такви људи су на извору где пију живот, они су наши, природни, и да је више таквих особа и прича, не бисмо морали више да играмо све ове франшизе у серијама”, испричала је глумица.

Она је додала да је недавно упознала Драгишиног сина, који је сада успешан сликар, а тада је био дете које није примећивала, те да има очи на тату, топле и драге, искрене.

Глумац Аљоша Вучковић играо је не баш позитивног лика адвоката, али он каже да је серија толико била у шаљивом тону, да су и такви ликови пролазили код публике.

И њему је невероватно да је серија имала само 6 епизода, а многима је деловало да има барем 106 наставака, али он сматра да је то услед великог броја реприза, када се серија није "скидала са екрана".

"Говориле су ми колеге - положио си пола глумачког живота ако одеш да снимаш код Шотре". И били су у праву. Задовољство ми је било да радим са њим и свим колегама. Положили смо тај временски тест, јер серија је ето актуелна и након 40 година", казао је Вучковић.

Продуцент серије Филип Фети Даутовић, професор на ФДУ, рекао је да је Шотра непоновљив аутор, да је "право срце од човека", да ради свим емоцијама и да успе сваког да увуче у своју заљубљеност у сваки пројекат.

Присећао се Драгише Крунића да је био диван и посебан човек и да је било сјајно гледати како он и Шотра заједно сарађују и стварају будућу популарну серију.

Подсетимо, јунак серије био је београдски аутомеханичар Живота (Зоран Радмиловић) који воли свој посао, жели да чује приче муштерија, а све занимљивости бележи у свом дневнику с насловом "Купусара".

Живота је имао смешне и тужне авантуре, које су откривале лепоту живота или људску беду.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести