Објављени номиновани за Оскара: "Не гледај горе" фаворит

ЛОС АНЂЕЛЕС: У јеку припреме за 94. доделу награде Америчке академије филмске уметности и наука - Оскара, која ће се одржати 27. марта у Лос Анђелесу, Холивуд је данас објавио имена номинованих за ово престижно признање.
њ
Фото: Youtube Printscreen

У категорији за најбољи филм нашла су се остварења "Белфаст", "Dont Look Up", "Дина", "Краљ Ричард", "Повези ме", "CODA", "Пица од сладића", "Прича са западне стране", "Алеја ноћних мора" и "Моћ пса".

За најбоље редитеље номиновани су Пол Томас Андерсон ("Пица од сладића"), Кенет Брана ("Белфаст"), Џејн Кемпион ("Моћ пса"), Рјусуке Хамагући ("Повези ме") и Стивен Спилберг ("Прича са западне стране").

У категорији најбољег глумца нашли су се Хавијер Бардем ("Being the Ricados"), Бенедикт Камбербач ("Моћ пса"), Ендру Гарфилд ("Tick, Tick … Boom!"), Вил Смит ("Краљ Ричард") и Дензел Вошингтон ("Трагедија Магбета").

За најбољу глумицу номиноване су Оливија Колман ("Мрачна кћи"), Никол Кидман ("Being the Ricados"), Кристин Стјуарт ("Спенсер"), Пенелопе Круз ("Паралелне мајке") и Џесика Честејн ("The Eyes of Tammy Fаyе").

За најбољег споредног глумца такмичиће се Киран Хандс ("Белфаст"), Трој Котсур ("CODA"), Џеси Племонс и Коди Смит Мекфи ("Моћ пса") и Џеј Кеј Симонс ("Being the Ricados"), док су у трци за најбољу споредну глумицу Каитриона Балфе и Џуди Денч ("Белфаст"), Аријана Дебози ("Прича са западне стране"), Кирстен Данст ("Моћ пса"), Анжану Елис ("Краљ Ричард") и Џеси Бакли ("Мрачна кћи").

Признање за најбољи адаптирани сценарио могло би припасти Џејн Кемпион за "Моћ пса", Шон Хејдер ("CODA"), Рјусукеу Хамагућију и Такамаси Ое ("Повези ме"), Меги Џиленхал за адаптацију "Мрачне кћери" Елене Феранте, као и Денису Вилневу, Ерику Роту и Џону Спејтсу за "Дину".

За оригинални сценарио такмиче се Пол Томас Андерсон, Кенет Брана, Зек Бејлин, Адам Мекеј и Дејвид Сирота, Ескил Вогт и Јоаким Трир.

Церемонија доделе Оскара одвијаће се у Долби театру у Лос Анђелесу.

EUR/RSD 117.1643
Најновије вести