ОД СРЕДЕ ДО 11. АВГУСТА ВЕЛИКА ФИЛМСКА СМОТРА У ЛОКАРНУ „Чувари формуле” пред 8.000 филмофила

У швајцарском граду Локарну сутра почиње 76. издање једног од најцењенијих европских филмских фестивала.
bioskop film pix
Фото: Pixabay.com

Реч је о филмској смотри који се, можда, по звучним именима на црвеном тепиху не може тући с Каном или Венецијом, али - бар су таква била досадашња искуства - боље од њих антиципира трендове, те открива ново и необично. На том Локарно филм фестивалу светску премијеру имаће ново остварење Драгана Бјелогрлића „Чувари формуле”, и то у оквиру и то у оквиру престижног програма – Пиажа Гранде, који по правилу доноси светске или европске премијере. „Позив из Локарна је изузетно признање за све нас који смо радили на овом филму, и сигурно пружа изузетну могућност да још једна заборављена прича из наше историје изађе у свет на велика врата“, изјавио је Бјелогрлић након што је саопштено да ће његова узбудљива људска драма с елементима трилера бити приказана пред 8.000 поклоника седме уметности у једном од највећих европских биоскопа на отвореном.

Ова истинита прича о акциденту у Винчи 1958. године, рађена је по бестселеру Горана Милашиновића „Случај Винча“, а сценарио за његову филмску екранизацију потписује Вук Ршумовић уз Огњена Свиличића и Драгана Бјелогрлића као косценаристе. У јеку хладноратовске кризе, група научника у Институту „Винча” ангажована је на тајном југословенском пројекту на чијем је челу професор Драгослав Поповић. Стицајем непредвиђених околности, они бивају изложени смртоносној дози зрачења, због чега их Државна безбедност у тајности пребацује на лечење у Клинику „Кири” у Паризу. Француски лекарски тим на челу са Жоржом Матеом закључује да је њихово стање критично и да су им дани одбројани… Иако је професор Мате цео свој живот посветио борби против нуклеарног наоружања и дубоко презире пројекат на којем су радили југословенски научници, ипак чини све како би их спасао и предлаже да се први пут у историји изведе деликатна и неизвесна интервенција замене коштане сржи озрачених пацијената...

– Свет је данас идеолошки подељен. Свет је економски подељен. Поново смо на ивици великог рата. Само хуманост и емпатија могу да нас спасу. У овом филму сам истраживао како формула смрти може постати формула живота – представио се Бјелогрлић у Локарну, где ће „Чувари формуле” бити приказани у петак, 4. августа.

Носиоци главних улога у „Чуварима формуле” су Радивоје Раша Буквић, као и француски глумци Алексис Маненти и Ане Сера. Директора Института „Винча” Павла Савића игра Предраг Мики Манојловић, а шефа државне безбедности СФРЈ Александра Леку Ранковића – сам Драган Бјелогрлић. Улоге младих југословенских научника редитељ је доделио Јовану Јовановићу, Алиси Радаковић и Огњену Мићовићу.

Ауторски тим предвођен редитељем Драганом Бјелоглићем чине директор фотографије Иван Костић, монтажерка Милена Предић, сценографкиње Јелена Сопић и Јована Цветковић, костимографкиња Марина Вукасовић Меденица, композитор Александар Ранђеловић, док извршну продукцију потписује Горан Бјелогрлић. Иза овог пројекта стоје продукцијске куће КобраФилм и Јунајтед Медија, уз подршку Еуроимагес, Цреативе Еуропе Медиа, Министарства културе Републике Србије, као и Филмских центара Србије, Црне Горе, Словеније и Северне Македоније, а биоскопска дистрибуција је поверена компанији Арт Виста.   

И Кен Лоуч на Piazza Grande

Поред „Чувара формуле” Piazza Grande доноси, међу осталим, и француски трилер у режији Жистин Трије „Анатомија пада”, затим нову верзију Шепкспировог „Отела” коју је италијански глумац и редитељ Едоардо Лео сместио у ране 2000-те, па „Shayda” иранске синеасткиње Норе Ниасари који јој је донела признање на Санденс фестивалу, а ту је и ново остварење британског тешкаша Кена Лоуча „Стари храст”, који је пре десетак дана на Фестивалу европског филма Палић освојио награду публике.

М. С.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести