Одобрено: Матилда, контроверзни филм о цару Николају II, може у биоскопе

МОСКВА: Контроверзни историјски филм о љубавној афери последњег руског цара Николаја II са балерином Матилдом Кшесинском добио је дозволу за приказивање, саопштило је руско министарство културе.
matilda
Фото: Youtube Printscreen

Како јавља АП, филм “Матилда” изазвао је жестоке критике одређеног броја православних верника и тврдокорних националиста у Русији због тога што га сматрају светогрђем против цара, кога Руска православна црква слави као свеца.

Посланица у руској Државној думи Наталија Поклонска, некадашња државна тужитељка Крима после његовог припајања Русији, предводник је кампање за забрањивање филма.

Поклонска је чак затражила од канцеларије врховног тужиоца да спроведе истрагу о филму, који ће премијеру имати на стогодишњицу Октобарске револуције.

Грандиозни филм, снимљен у царским палатама, делимично је заснован на истинитој причи о опчињености Николаја II Кшесинскајом, која је почела у време док је он био престолонаследник, а завршила се његовим ступањем у брак 1894.

Цара и његову породицу стрељали су бољшевици у јулу 1918. године, а Руска православна црква прогласила их је свецима 2000. године.

Противници “Матилде” прикупљали су потписе против филма, а овог месеца стотине људи окупиле су се испред једне московске цркве на молитви за забрањивање филма.

Критичарима филма недавно су се придружили Рамзан Кадиров, чеченски лидер који ужива подршку Кремља, као и власти суседне провинције Дагестан, сматрајући да би требало забранити приказивање филма у биоскопима у претежно муслиманским регионима руског северног Кавказа.

Режисер филма Алексеј Учитељ одбацио је оптужбе на рачун свог остварења, а у његову одбрану су стали истакнути филмски радници у Русији.

И противници и браниоци филма обратили су се Кремљу, који, међутим, није желео да се јавно укључује у расправу.

Вјачеслав Телнов, начелник одељења за филм министарства културе, изјавио је да је то тело извршило проверу “Матилде” и установило да филм у потпуности испуњава законске норме, преноси АП.

Телнов је рекао да дозвола за приказивање важи за читаву земљу али да, по закону, власти у регонима имају право да самостално одлуче о томе да ли ће филм бити приказиван.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести