Отворен Фестивал хорор филма на Палићу

ПАЛИЋ: Седмо издање филмског фестивала "Dead Lake Horror & Wine" отворено је у четвртак вече филмом ”Следећа девојка” (Girl Next) редитеља Лерија Вејда Карела, и трајаће до недеље, 7. новембра у биоскопу "Абазија" крај језера Палић.
е
Фото: Pixabay.com

Амерички режисер је свој најновији филм „Квантни ђаво“ снимао у Београду ове године, док је остварење „Следећа девојка“ вишеструко награђиван на фестивалима широм света.

Директор фестивала, познати филмски продуцент Мирослав Могоровић истакао је да се овај фестивал хорор филма враћа и ове године на Палић са намером да ту остане заувек.

"Другу годину заредом успевамо да уживо одржимо фестивал упркос тешким условима у времену пандемије. Одлучни смо у томе да ово буде манифестација културе која ће да истраје", изјавио је Могоровић.

Он је додао да у Србији постоји верна публика хорор жанра, и захвалио се подршци Министарства културе и информисања, без којег не би уcпели да реализују филмску смотру.

На фестивалу ће бити приказано осам хорор филмова најновије продукције, а данас ће бити организован хорор маратон који ће трајати од вечерњих сати до зоре, само за најхрабрије.

"Страшни филмови, занимљиви гости, филмски маратон, матине за децу, фантастичан амбијент. Биће ово један паклено добар фестивал“, каже програмски директор Фестивала, редитељ Милан Тодоровић, познат по америчкој СФ серији "Предстража" („The Outpost“), и српско-америчким хорор филмовима "Зона мртвих" и "Мамула.

Ударно вече фестивала биће субота када је на програму европска премијера домаћег хорор филма ”Рибњак” (The Pond) у режији Петра Пашића, који ће заједно са сценаристом Стефаном Андрејићем бити гост фестивала.

Након премијерне пројекције „Рибњака“ уследиће концерт алтернативног рок бенда "Straight Mickey and the Boyz".

Група је препозната по енергији и директним, оштрим текстовима који изражавају критички став према месту и тренутку у ком се налазе.

Осим филма Петра Пашића, на програму ће бити још једну српска ко-продукција, нови домаћи хорор филм ”Вампир” Бранка Томовића, а део глумачке и ауторске екипе биће такође присутан на пројекцији.

Споменуто остварење је имало недавно светску премијеру на "Сиђи" фестивалу у Барселони, а у Београду је приказан премијерно 20. октобра.

Бранко Томовић, српски глумац рођен у Немачкој, већ две деценије игра у америчким, британским и немачким филмовима и ТВ серијама.

Овде у "Вампиру" Томовић дебитује као редитељ и комплетан аутор филма - сценариста, ко-продуцент и главни глумац.

Гост фестивала биће и чувени британски редитељ Џулијан Ричардс, који ће представити своје последње остварење ”Татина девојчица” (Daddys Girl).

Од гостију ће бити присутан и Ромаин Рол, директор Бриселског филмског маркета, јединог жанровског маркета на свету, који ће најавити сарадњу овог фестивала и БИФ маркета.

Овогодишња награда „Бела Лугоши“ за изузетан допринос хорор уметности биће додељена чувеном глумцу Удо Киру, познатом и по улози грофа Дракуле у чувеном филму „Крв за Дракулу“ у продукцији Ендија Ворхола.

Већина филмова са седмог издања "Деад Лаке Хоррор & Wине" Фестивала биће премијерно приказани у Србији, како су најавили организатори.

Поред наведених филмова, на фестивалу ће бити и приказани наслови - ”Звер у нама”, ”Ноћ у уклетом мотелу”, ”Нека снежи”, ”Цензор” као и кратак филм студената ФДУ ”На неодређено”.

За најмлађу публику Биоскоп Абазија сваког дана током фестивала приказиваће најновији анимирани филм "Породица Адамс 2".

Организатор фестивала је продуцентска кућа "Art & Popcorn" у власништву Мирослава Могоровића, који је покренуо и Фестивал независног америчког филма такође на Палићу и налази се у екипи Фестивала европског филма Палић на позицији програмског директора.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести