Отворен филмски фестивал у Равном Селу

РАВНО СЕЛО: Пројекцијом руског блокбастера "Лед" и мини-концертом Лазара Ристовског, Радоша Бајића, Љиљане Шћепановић и Снежане Савић вечерас је отворен филмски фестивал у Равном Селу. 
9
Фото: Tanjug

На игралишту иза изгорелог дома културе окупило се хиљаду мештана и њихових гостију како би присуствовали отварању необичног филмског фестивала.

Специјални гост на вечерашњем отварању био је Милош Биковић, који игра једну од главних улога у филму "Лед". 

Пројекцији руског блокбастера претходио је мини-концерт у којем је Лазар Ристовски заједно са колегама са класе на Факултету драмских уметности певао филмску музику.

"Драго ми је да фестивал другу годину заредом одржавамо на месту где је некада био дом културе, иако сам чуо од мештана да још увек нисам саградио дом културе, обећавам да ће се то ускоро догодити. Обезбедили смо новац за пројекат, а ускоро ћемо конкурисати на тендеру војвођанске владе. Биће овде нови дом културе", рекао је Ристовски.

Потом је заједно са колегама са класе, Радошем Бајићем, Љиљаном Шћепановић и Снежаном Савић евоцирао успомене из студентских дана.

Радош Бајић рекао је да није било "љубависања" на класи. "Ми смо студирали, били добре колеге и постали одлични пријатељи", рекао је Радош Бајић. 

Фестивал у Равном селу траје до 25. јуна.


Разноврстан програм 

До 25. јуна публици ће бити представљене четири програмске целине: Дугометражни дебитански филм, Краткометражни омладински филм, Филмске радионице и Филмске лекције. У оквиру програма Дугометражни дебитански филм биће приказано пет остварења, која ће конкурисати за награде: поред поменутог „Леда”, ту су још и црногорско остварење „Искра” Гојка Беркуљана, затим „Едерлези Рисинг” Лазара Бодроже, па руски „Изван граница реалности” Александра Богуславског и Франческа Ћинквеманија и македонски „Златна петорка” Горана Тренчовског. У оквиру програм Краткометражни омладински филм најављено је приказивање студентских радова домаћина овог програма – Факултета драмских уметности из Београда, али и кинеских остварења насталих у оквиру пројекта Looking China.

Програм Филмске радионице омогућава младима да током фестивала сниме 3 кратка филма на изабрану тему и премијерно их прикажу током Свечаног затварања у последњој фестивалској вечери. Најбољи од њих биће награђени путовањем на један од филмских фестивала у региону. У оквиру програма Филмске лекције одржаће се два предавања, о продукцији филмова и серија које држи Зоран Јанковић, продуцент из Кошутњак филма и предавање о дистрибуцији који држи Даниел Бирдман Рипштајн.

Плакету Златни клип за младог аутора и Први метар у селекцији кратки омладински филм, доделиће стручни жири, на чијем је челу Даниела Бирмана Рипштајн, док ће Златни клип за најбољи филм по избору публике и за најбољи филм Филмских радионица доделити жири публике. „Равно Село филм фестивал заиста постаје расадник талената и филмских прича, који ће се, надамо се, увећавати из године у годину“, речи су Наде Савић, уметничке директорка РСФФ.

М.С.


 

EUR/RSD 117.1484
Најновије вести