Отворен конкурс за такмичарски програм Кустендорф 21

МЕЋАВНИК: Конкурс за такмичарски програм 14. Међународног филмског и музичког фестивала Кустендорф 2021. отворен је до 1. децембра.
emir kusturica
Фото: Tanjug (Rale Prelić)

Такмичарски програм посвећен је краткометражним филмовима до 45 минута. Конкурс је отворен за игране, документарне, анимиране и експерименталне филмове. Све информације о начину пријаве и формату слања, налазе се на званичном сајту фестивала .

Од оснивања 2007. до сада, кроз Кустендорф су прошли бројни млади уметници који већ годинама остављају значајан ауторски траг на филмској сцени што најбоље сведочи да се циљ овог фестивала, развој ауторског филма и подршка младим талентованим редитељима, из године у годину све више остварује.

Еминентни гости међу којима су Паоло Сорентино, Никита Михалков, Алфонсо Куарон, Џони Деп, Жак Одијар, Џим Џармуш, Одри Тату, Мет Дилан, Лав Диаз, Гаел Гарсија Бернал, Моника Белучи, Алексеј Балабанов, Андреј Кончаловски, Матео Гароне, Беренис Бежо и многи други, до сада су били посетиоци Кустендорфа.

Кустендорф је један од ретких фестивала на свету и једини у Србији, који се више пута, према мишљењу америчког филмског магазина Мувимејкер, нашао међу "најкул" филмским фестивалима на свету.

"На Кустендорфу време стаје, а посетиоци су уроњени у свет чудесних филмова, непрекидних журки и прича мајстора филмске уметности. На челу скупа је Емир Кустурица, српски филмски аутор и добитник две Златне палме, који привлачи лучоноше филмске уметности попут Џонија Депа, Алфонса Куарона и Андреја Кончаловског на разговоре и ретроспективе. Сва пажња је усмерена на препознавање нових талената из читавог света, па је фестивал савршено место за долазећу генерацију младих филмских аутора", коментарисао је Мувимејкер.

Међународни филмски и музички фестивал Кустендорф се традиционално одржава у јануару, а тачни датуми Кустендорфа 2021. биће накнадно објављени у складу са светском епидемиолошком ситуацијом.

 

EUR/RSD 117.5822
Најновије вести