Пала је прва клапа филма и серије Олуја у околини Уба

Прва клапа филма и серије „Олуја“ снимљена је пре пар дана у околини Уба, чиме је и званично започет пројекат који говори о једном од највећих српских страдања у новијој историји.
д
Фото: Антонио Ахел

Редитељ Милош Радуновић, који потписује и сценарио, окупио је екипу изванредних глумаца на челу са Златаном Видовићем и Јовом Максићем, како би први пут на филмском платну била испричана ова болна, али изузетно важна тема за наш народ. Снимање је предвиђено да траје следећа три и по месеца, а премијера у биоскопима се очекује у децембру, док би серија од 12 епизода требало да крене са емитовањем од марта наредне године.

„Кренули смо са снимањем пројекта према ком имамо огромну одговорност. Реч је о причи о највећем егзодусу после Другог светског рата и уједно највећем злочину које је претрпело српско становништво, кроз радњу смештену у Српској Крајини прати више судбина које су базиране на истинитим сведочанствима људи који су преживели Олују. Овим филмом и серијом желимо да отргнемо од заборава и будућим генерацијама оставимо траг сећања на трагедију коју је донела операција „Олуја” чије последице многи осећају и данас“, рекао је редитељ Милош Радуновић и објаснио да није случајно локација сета постављена у овом делу Србије.

„Када сам причао са људима који су преживели Олују рекли су ми да ови крајеви доста подсећају на Крајину. Због тога смо је изабрали и захвалио бих се општинама Ваљево и Уб на подршци“, додао је редитељ.

Највећу пажњу медија који су обишли сет изазвао је глумац Јово Максић, који ће се наћи у улози Илије.

Фото: Антонио Ахел

„Играм улогу Илије, оца породице чије избеглиштво пратимо једним делом у филму. Јако сам задовољан како је лик изнешен у сценарију од почетка до краја. Он је суштина и сублимат драме тог дела народа и нека врста опште слике свих тих људи који су прошли кроз то што су прошли. Овде причамо о неким обичним људима који су тихи хероји, којима историја некако не воли да се бави. Обичан човек је занемарен, а историју су створили управо обични људи, сељаци и ово је прича о њима. То су људи који су силом прилика због неких политичких или већ других сфера пропатили, а такве приче ћете наћи и на другој и трећој страни, и мислим да треба да се бавимо тиме, да једни другима на тај начин и опростимо и да разумемо једни друге“, истакао је Максић који је рођен у Босанском Грахову, а одрастао у Книну, где је живео све до прогона Срба из Хрватске, односно операције „Олуја”, након чега долази у Београд и уписује Факултет драмских уметности Универзитета уметности у класи професора Предрага Бајчетића. Стални је члан Београдског драмског позоришта. Иза себе има запажен број позоришних, телевизијских и филмских улога.

Максић је већ сарађивао са редитељем Радуновићем, са којим има одличну комуникацију.

„Са Радуновићем сам имао додира на серији „Група“. Видим да је јако озбиљно пришао раду на филму и серији „Олуја“, као једној озбиљној теми која још није испричана филмским језиком и мени је драго што ће то сада остати записано и на овај начин“, поручио је Максић.

Глумац Љубиша Милишић је у време Олује живео у Новом Саду где је свакодневно био сведок колоне која пристиже у његов комшилук код Спенса.

„Гледао сам тракторе, целе породице, ту трагедију. Видео сам обичне људе који су пострадали не својом кривицом. Шта је било, како је било, која је истина, то не знам, ја само видим трагичну судбину људи из тог краја који су истерани из својих домова. Пошто у тој причи играмо баш такве улоге, размишљам о томе да ли човек који живи тамо разуме дешавања, или само гледа да преживи дан за даном, да се склони од трагедије. Покушавам да схватим шта је психологија обичног човека у таквим дешавањима“, закључује Милишић поред кога у серији играју и Давор Јањић, Марија Пикић, Маја Колунџија, Новак Билбија, Марко Баћовић, Јелена Човић, Иван Вујовић и многи други.

С. Милановић

 

EUR/RSD 117.1643
Најновије вести