Палићки фестивал: Илдико Ењеди на челу жирија?

СУБОТИЦА: Фестивал европског филма Палић биће одржан од 14. до 20. јула, а директор ове смотре седме уметности Радослав Зеленовић најавио је приказивање стотинак филмова и више гостију него обично, међу којима ће бити и досадашњи добитници награде за животно дело "Александар Лифка", попут Никите Михалкова и Кена Лоуча.
palic festival
Фото: palicfilmfestival.com

Идеја је и да у години када фестивал обележава четврт века постојања жиријем председава мађарска редитељка, победница Берлинала Илдико Ењеди, а члан буде прошлогодишњи лауреат “Лифке”, британски сценариста Кристофер Хемптон.

Имамо потврду да ће наши гости бити две лауреаткиње награде ’Александар Лифка’ Мира Бањац и Милена Дравић, а ту су и Горан Марковић, Лордан Зафрановић, Зоран Симјановић, који је ове године и у Савету фестивала, каже Зеленовић.

Он је потврдио и да ће филмови лауреата, као и остварења награђена током претходне две и по деценије, бити приказана у оквиру програма “Класици на тргу” који се ове године обнавља. Размишља се, каже Зеленовић, и о враћању фестивалских новина, као и о поновном успостављању специјалне аутобуске линије Нови Сад-Суботица-Палић.

Такође је жеља и да 25. издање има мултидициплинарни карактер, па су у току разговори са Народним позориштем у Сомбору да представа “Кад би Сомбор био Холивуд” у режији Кокана Младеновића о пиониру филма Ернесту Бошњаку буде део програма.

Ипак, неће то бити у толикој мери свечарски фестивал који би изгубио свој културно-филмски карактер, али ће ту бити занимљивих људи који су део историје европске кинематографије и историје нашег фестивала, истиче Зеленовић.

Подсетимо, лане је Фестивал европског филма Палић уврштен у шест најзначајнијих фестивала у Европи, и то као једини филмски.

Е. Н. Л.

EUR/RSD 117.1484
Најновије вести