Палићки филмски фестивал међу шест најбољих у Европи

БЕОГРАД : Надам се да ће ова вредна награда коју смо добили од значајне европске асоцијације скренути пажњу надлежнима да нам обезбеде оптималне услове да органиузјемо наредно издање фестивала, рекао је Тањугу Радослав Зеленовић, оснивач и дугогодишњи директор Фестивала европског филма Палић који је у Бриселу проглашен једном од шест најбољих и најузбудљивијих филмских смотру и Европи. 
palic1
Фото: Dnevnik.rs

То изузетно признање уручено је синоћ у Бриселу на свечаној церемонији "2017 ЕФФЕ Авардс" Илији Татићу, директору Отвореног универзитета (извршног продуцента фестивала) и Мирославу Могоровићу, програмском директору фестивала.

У ширем избору било је чак 715 фестивала, док је у јулу месецу палићки фестивал ушао у избор од 26 најбољих поставши ЕФФЕ лауреат, одлуком међународног жирија Асоцијације европских фестивала (Еуропеан Фестивалс Ашоциатион, ЕФА). 

Тада је наведено да је ФЕФ Палић препознат као фестивал који посвећено негује "уметност, добар однос са заједницом и европске вредности". 

Зеленовић наглашава да Покрајински секретаријат за културу није издвојио средства за овогодишње издање фестивала, те с поносом истиче да су европски фестивал организовали "у околностима које су биле далеко од европских и што смо успели да га одржимо, развијамо о унапређујемо све до момента када је управо Европа препознала његов значај и квалитет". 

"Надам се да ће људи који одлучују о новцу разумети значај фестивала на Палићу и да ће нам омогућити да у миру резервишемо долазак реномираних филмских стваралаца следеће године на Палић", казао је Зеленовић. 

Интернационалним жиријем, који је одабрао шест фестивала за које је наведено да "успостављају трендове", председавао је Сер Џонатан Милс, композитор и некадашњи директор чувеног Интернационалног фестивала у Единбургу.

EUR/RSD 117.1484
Најновије вести