Панчево Филм Фестивал од 5. до 9. септембра 

БЕОГРАД: Панчево Филм Фестивал, пети по реду, биће одржан од 5. до 9. септембра у Дворани Културног центра Панчева, најављено је данас на конференцији за новинаре у Филмском центру Србије.
kamera, pixabay.com
Фото: pixabay.com

Оснивач фестивала Огњен Главонић рекао је да је ове године мањи број филмова, због финансијске ситуације, те ће бити приказано педесетак наслова док је прошле било 75 остварења.

Квалитет је, како је нагласио, задржан и додао да је поносан што и даље не подлежу компромисима када је програм у питању И што су сви програми бесплатни.

Главонић је рекао да се тај фестивал од почетка заснивао на њиховом ентузијазму и жељи да младима представе филмове које немају прилику да виде на фестивалима и у бисокопима.

Марко Грба Синг, који је први пут ове године селектор програма, похвалио је мисију Главонића и Стефана Иванчића оценивши да је Панчево Филм Фестивал већ заузео своје место на фестивалској мапи.

Фестивал ће отворити документарац награђиваног српског редитеља Младена Ковачевића “4 године у 10 минута”, који је након светске премијере и награде на филмском фестивалу “Висионс ду Реел” у Ниону приказан и на великом броју фестивала широм света, а добитник је и награде за најбољи српски документарни филм на овогодишњем Међународном фестивалу документарног филма “Белдоцс”. 

За награду Панчево Филм Фестивала, поред Ковачевићевог остварења, у такмичарском програму “Светионици”, бориће се остварења различитих филмских формата и жанрова.

Међу њима су “Зимска браћа”, награђивани првенац исландског редитеља Хлинура Палмасона, “Софија Антиполис” Вирџила Вернијеа, “Валдхајмов валцер” аустријске редитељке Рут Бекерман, “Фабрика ништавила” Португалца Педра Пиња, “Доба класике” америчког аутора Теда Фента, “Мајчи” младог хрватског аутора Јосипа Лукића, “Летњиковац” најновије остварење хрватског редитеља Дамира Чучића, “Тоућинг Цонцрете” немачког редитеља Иље Штала.

Жири који ће одлучивати о награди “Светионик” за најбољи дугометражни филм чине позната француска редитељка Валери Масадијан, Изабел Џулијен позната по раду са скоро свим релевантним француским редитељима у последњих 20 година, и Ветон Нурколари, оснивач и уметнички директор призренског “Докуфеста”.

Жири такмичарске селекције кратких филмова “Рани радови” чини 16 средњошколаца и тинејџера. 

Они ће, кроз групни рад са два ментора, филмским редитељима млађе генерације Игором Безиновићем (Хрватска) и Микијем Полонским (Израел), одлучити о наградама за најбољи кратки филм (награда “Димњак”), режију, сценарио, мушку и женску улогу, камеру и монтажу. 

 

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести