Педесет година од Кјубрикове Одисеје

Кански фестивал прославио је у недељу педесетогодишњицу од премијере филма „2001: Одисеја у свемиру“ Стенлија Кјубрика. На фестивалу је приказана верзија филма скинута директно са 70-милиметарске траке оригинала.
д
Фото: Youtube Printscreen

На свечаном догађају био је присутан редитељ Кристофер Нолан који је учествовао у реконструкцији филма, многи филмски уметници, али и чланови Кјубрикове породице, укључујући ћерку Кетрин Кјубрик. Први пут од премијерног приказивања, филм је пажљиво скинут са оригиналних негатива, без корићења било какве дигиталне технологије.

Занимљиво је да је прослављеном Нолану, редитељу „Престижа“ и трилогије о Бетмену, ово прво званично учешће на канском фестивалу. Нолан се захвалио на указаној части и додао да му је једно од првих сећања на филм посета биоскопу на Лајсестер скверу у Лондону који је приказивао управо Кјубрикову „Одисеју“, а на коју га је водио отац.

У „2001: Одисеји у свемиру“ Кир Дулеj и Гери Локвуд глумили су астронауте на путу до Јупитера у покушају да реше мистерију црног монолита који  је утицао на људску еволуцију. Кјубрик је за филм добио Оскара за специјалне ефекте и две номинације за режију и оригинални сценарио (заједно са Артуром Кларком). Многи филм сматрају Кјубриковим највећим ремек делом.

Гаспар Ное, редитељ филмова „Уђи у празнину“ и „Отпозади“ назвао је Кјубриков филм „најбољим путовањем под утицајем биоскопског ЛСД-а“.

Н. Пв

 

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести