Почели Филмски сусрети у Нишу, Бајић: У друштву сам бесмртних

НИШ: Светском премијером филма “Јужни ветар“ Милоша Аврамовића и уручењем награде “Павле Вуисић” глумцу Радошу Бајићу за животно дело вечерас је на Летњој позорници у Нишу почео 53. Фестивал глумачких остварења - “Филмски сусрети”.
Filmski susreti u Nisu/Tanjug
Фото: Tanjug

Бајић, коме је награду уручио Владан Живковић, селектор “Филмских сусрета” и председник Удружења филмских глумаца Србије, рекао је да је вечерас ушао у друштво бесмртних.

Његов сусрет са Нишом и нишким фестивалом, како је раније на црвеном тепиху изјавио, траје већ 40 година и увек је узбудљив, а као лауреат награде “Павле Вуисић” вечерас се, нагласио је, осећа као да је у Кану.

“Мало је остало оних који могу да посведоче да су играли са глумачком громадом, великаном Павлом Вуисићем што се мени десило пре 42 године у филму “Бештије” Живка Николића, када сам и први пут стајао на овој позорници. Вечерас се тај круг затвара и од вечерас сам у друштву бесмртних”, рекао је он.

Бајић је казао да су његова осећања вечерас дубока, искрена и слојевита и то зато што држи највише знамење које може да добије глумац, али и зато што је у граду у коме је провео четири године своје најраније младости, где је дошао са 13 година.

Он је и приметио да Србија нема национални филмски фестивал и поруком да Ниш заслужује да буде његов домаћин отворио 53. “Филмске сусрете”.

Свечано отварање је почело стенд-апом глумца Небојше Миловановића, а публици се поклонио неколико десетина његових колега, као и чланови жирија, глумци Бојана Маљевић, Тихомир Станић и председница Ана Софреновић.

Софреновић је из руку заменика градоначелника Ниша Милоша Банђура примила кључеве града оценивши да поглед са Летње позорнице на публику обавезује све глумце да сваке године буду што бољи.

Она је претходно у Градској кући истакла да Ниш већ 53 године стоји иза глумаца и да је њихов циљ да сваке године публици дају разлог да дође.

Поред филма “Јужни ветар”, у којој је Небојша Глоговац остварио своју последњу улогу, вечерас је на програму и остварење “Границе кише” Николе Мијовића и Властимира Судара.

У такмичарском програму биће приказано 12 филмова, а припремљен је и богат пратећи програм.

Последњег дана, 31. августа, биће додељене награде Гран при Наиса и награде Цар Константнин и Царица Теодора за најбољу мушку и женску улогу, после чега ће публика моћи да погледа пилот епизоду серије “Корени”, документарац о Десимиру Станојевићу “Мој живот је мјузикл” и “Неприлагођени филмски гроф” о режисеру Милу Дукановићу.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести