Почео 10. Мерлинка фестивал

БЕОГРАД: Премијером филма “Срећни принц”, редитељског дебија познатог глумца Руперта Еверета, синоћ је у пуној Великој сали Дома омладине Београда почео 10. Међународни фестивал ЛГБТ филма “Мерлинка”. 
merlinka bojana stamenov
Фото: Tanjug (Tanja Valič)

Фестивал је отворио Бобан Јевтић, директор Филмског центра Србије, а у име партнера чија је земља ове године у фокусу фестивалског програма, присутнима се обратио Матијас Шикорски, шеф политичког одељена Амбасаде Немачке у Србији. 

Јевтић се присетио прве године одржавања “Мерлинка” фестивала, када је радио као уредник филмског програма Дома омладине Београда.

Пре 10 година отварали смо први Мерлинка фестивал у малој, Трибинској сали, и било је више полиције него људи у публици. Десет година касније Мерлинка је много напредовала, а и ми са њом, мада ми се чини да има још пуно да се ради на том пољу, констатовао је Јевтић. 

”Мерлинка” је, како је нагласио, значајан фестивал, који можда не може да промени свет, али је ту да стално подсећа друштво да свет треба и може да се мења, да може бити толерантнији и да прихвата различитости.

До 9. децембра у Дому омладине Београда биће приказано више од 100 филмова из 35 држава.

Према речима Предрага Аздејковића, уметничког директора и оснивача фестивала, овогодишњи фестивал се организује под слоганом “Упркос свему”, јер није било лако доћи до ове двоцифрене бројке.

Фестивал се и данас перципира као гето ЛГБТ популације иако се ми трудимо да Мерлинку представљамо као сваки други филмски фестивал у Београду, који пре свега слави квалитетан филм, што наш овогодишњи програм свакако доказује, наглашава Аздејковић.

За музички део церемоније свечаног отварања фестивала побринуле су се Бојана Стаменов, представница Србије на Евровизији 2015. године, и Дајана Хо, београдска дрег краљица.  

У оквиру пратећег програма одржана је трибина “Сексуално насиље - закон јаче(г)”, а отворена је и изложба фотографија “Животи у транзицији - LGBTQ Србија”, аутора Слободана Ранђеловића.

У суботу ће у сали “Американа” бити приказан документарни видео запис “Међу људима: Живот и глума” редитеља Желимира Жилника, уз разговор с редитељем. 

Видео снимљен поводом изложбе “Shadow Citizens Assemblage” истиче сећања и коментаре глумаца аматера у комбинацији с сценама из филмова у којима су учествовали као “протагонисти”, помешаним са снимцима екипе која ради на сетовима Жилникових филмова. 

Најбоље филмове бираће жири у саставу: Аилин Пинкерт (ЛГБТ филмски фестивал Хамбург), Јони Лејсер (редитељ и прошлогодишњи добитник награде за најбољи документарац) и Владана Васић (Сарајевски отворени центар који организује Мерлинка фестивал у Сарајеву). 

EUR/RSD 117.1484
Најновије вести