Почео 14. Фестивал филмске режије у Лесковцу

ЛЕСКОВАЦ: Доделом награде "Живојин Жика Павловић" редитељу Горану Марковићу, уз ватромет у част филма, у четвртак је отворен 14. Интернационални фестивал филмске режије - LIFFE у Народном позоришту у Лесковцу, након чега је уследила премијера домаћег филма "Небеса" Срђана Драгојевића.
w
Фото: pixabay.com

Значајну награду за афирмацију регионалне филмске уметности у свету прослављеном редитељу уручио је његов млађи колега и син Живојина Павловића, Ненад Павловић.

"Изузетна ми је част и задовољство да награду која носи име мога оца, уручим мом професору Горану Марковићу, врсном аутору који је у југословенској и српској кинематографији оставио толико убедљив траг да је то немогуће описати речима", рекао је Ненад Павловић.

Захваљујући се на награди, филмски и позоришни редитељ, сценариста, драмски писац и књижевник Горан Марковић је након вишеминутних овација публике изјавио да му је колега Живојин Павловић био велики узор у уметничком и моралном погледу.

"Био је то један стамени, неразрушив човек који је претрпео разна искушења, а увек је био само са замишљеним осмехом над тим искушењима. Добијао сам много награда, али ова је једна од најважнијих у мом животу", нагласио је Марковић.

Пре свечаног отварања, у Народном музеју у Лесковцу Горан Марковић је отворио изложбу посвећену његовом култном делу - "40 година филма ''Мајстори, мајстори'' " коју је приредила Маја Медић, а на којој су представљене фотографије Радета Самарџића са снимања овог редитеља, из јуна 1980. године.

Уметнички директор фестивала, редитељ и продуцент Дарко Бајић истакао је да LIFFE наставља да шири свој пут.

"Оно што сви ми желимо јесте да ово буде фестивал који ће се и даље борити за слободу ауторства, израза, пре свега за добар филм. Желимо да идемо даље и направимо један европски, светски фестивал. Зато је ту и селекција ''Дивљи филм'' коју чине иновативни, храбри филмови", најавио је Бајић.

Ватрометом у част филма, гостију фестивала и овогодишњег лауреата награде “Живојин Жика Павловић” почела је свечана церемонија отварања 14. LIFFE-а.

Фестивал филмске режије у Лесковцу прогласио је отвореним редитељ Срђан Драгојевић, након чега је приказан његов најновији филм “Небеса”, који је имао светску премијеру на фестивалу у Локарну (Швајцарска), док је у Србији прилику да га види имала само публика на затварању 4. "Дунав филм феста" у Смедереву, крајем августа.

Сања Цонић, директорка Лесковачког културног центра, организатора LIFFE-а, захвалила се публици која је свих ових година верно присутна на фестивалу.

"Овај фестивал расте захваљујући вама, лесковачкој публици коју смо изнедрили, као и нашим дивним гостима. Фестивал је постао лесковачки бренд и захваљујући подршци Министарства културе, града Лесковца и градоначелника који 10 одсто градског буџета издваја за културу, што је данас реткост", указала је Цонић.

Словеначки продуцент Алеш Павлин, члан новоформираног Уметничког савета фестивала, истакао је да радо долази на LIFFE већ годинама, а сада је донео једну добру вест из Словеније.

"Рестауриран је филм ''Довиђења у следећем рату'' Живојина Павловића који је сниман у Словенији. Надам се да ће премијера бити на следећем LIFFE-у", открио је Павлин.

На 14. издању фестивала LIFFE биће приказано 12 дугометражних играних филмова из Србије и целог региона у Главном такмичарском програму, уз веома богат пратећи садржај који чине разне трибине, предавања, изложбе, промоције књига.

Биће присутан и сегмент представљања филмова у настајању (пост-продукцији), као што је "Траг дивљачи" у режији споменутог Ненада Павловића, који је екранизовао прозу свог оца Живојина Павловића у овом пројекту.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести