Отворен 23. Сарајево филм фестивал 

У Народном позоришту Сарајево свечано је отворен 23. Сарајево Филм Фестивал, најзначајнија и највећа филмска смотра Југоистичне Европе пројекцијом филма Друга страна наде (Тхе отхер сиде оф хопе), финског режисара Акија Курисмакија. Пројекцију је најавила једна од најперспективнијих глумица из БиХ Амила Терзимехић.
Iz dokumentarca „Kada dođu svinje” novosadske autorke Biljane Tutorov Foto: privatna arhiva
Фото: Из документарца „Када дођу свиње” новосадске ауторке Биљане Туторов Фото: приватна архива

У такмичарском програму, када је реч о селекцији Играни филм, највећу пажњу привлачи „Зрно” признатог турског редитеља Семиха Капланоглуа, аутора вишесутруко награђиваних остварења „Мед” и „Млеко”. Ту си и „Буђење дана” албанског редитеља Гентиана Кочија, румунски „Меда или не тако сјајна страна ствари” Емануела Парвуа, па „Софијин син” Елине Псикоу, „Страшна мајка” Ане Урусхадзе и „Таоци” Резе Гигинешвилија, а публика ће у главном програму, али ван конкуренције, видети и два нова БиХ остварења – „Мушкарци не плачу” Алена Дрљевића и „Птице као ми” Фарука Шабановића и Амеле Ћухаре.

На фестивалу ће премијерно бити приказано и ново остварење Драгана Бјелогрлића „Сенке над Балканом”

И док међу играним филмовима који су у трци за награду нема српских остварења, а таква је ситуација и код кратког метра, прилично су заступљени у преостале две такмичарске селекције – Документарни и Студентски филм. У конуренцији за „Срце Сарајева” су документарци Бориса Митића „Слатко од Ништа”, Биљане Туторов „Кад дођу свиње”, те Александра Николића и Златка Прањића „Водич кроз црну рупу”, као и радови студената филмске режије: Катарине Кољевић, Душана Зорића и Јелене Гавриловић. На фестивалу ће, у ревијалним програмима, бити приказана и остварења „Реквијем за госпођу Ј.” Бојана Вулетића, те филм „Сенке над Балканом” Драгана Бјелогрлића, који је заправо пилот истоимене телевизијске серије, чије ће емитовање почети на јесен.

Специјални гости овогодишњег СФФ-а су чувени амерички редитељ Оливер Стоун и британски комичар Yон Клиз. И двоструком добитнику Оскара за режију и легендарном монтипајтоновцу биће на фестивалу уручено признање „Почасно срце Сарајева” за укупан допринос филмској уметности. Занимљиво је да су током Стоуновог боравка у главном граду БиХ планирана чак три јавна интервјуа, на којима би у сусрету са публиком аутор неких од култних филмова из последње две деценије прошлог века: „Вод смрти”, „Рођен 4. јула” „Вол стрит”, YФК, „Дорси”... говорио о својим погледима на седму уметност, односу Холивуда и независних продукција, али и на политику, са акцентом на америчко-руске односе, с обзиром на то да ће у оквиру СФФ-а.бити приказана сва четири дела његовог документарца „Разговори с Путином”.    

  М. С.

Таленти из Србије

Током Сарајевског филмског фестивала биће одржан и програм „Талентс Сарајево”, на коме ће ове године учествовати тринаесторо младих филмских стваралаца из Србије. У групи одабраних глумаца су Ваја Дујовић и Иван Марковић, а од редитеља ту су Соња Ракић и Страхиња Млађеновић, аутор филма „Она је жива”, док су за продуцентску подгрупу одабрани Тијана Дракулић, Ана Реновица и Милош Љубомировић.

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести