Последњи Србин у Хрватској премијерно на Фесту (видео)

БЕОГРАД: Банкрот Хрватске, Велика Словенија, Срби имуни на угризе Зомбија...све је то могуће у филму "Последњи Србин у Хрватској" редитеља Предрага Личине који је данас у просторијама ЕУ инфо центра разговарао са љубитељима филма о настајању његовог кинематографског првенца. 
Poslednji Srbin u Hrvatskoj/Jutjub
Фото: Youtube Printscreen

Модератор разовора био је новинар и публициста Драган Јовановић, а са публиком у ЕУ инфо центру је разговарала и Христина Поповић, главна протагонисткиња филма "Последњи Србин у Хрватској". 

Филм чија је пројекција заказана за вечерас у Комбанк дворани честа је тема новинара који прате програме 47. Феста, што што због изузетног хумора, што због изразите политичке поруке коју шаље гледаоцима. 

Личина радњу филма смешта у Хрватску седам година након банкрота. 

Мала група богатих још је богатија, а сиромашни су још сиромашнији. 

Док се баве класним разликама, на глобалном нивоу води се још већа борба - вода је постала драгоценија од нафте. Да би се домогли воде, моћници не презају од тога да зарате, освоје, униште, па чак ни да убаце зомби-вирус. 

Испоставља се да су једино Срби имуни на тај вирус. 

Личина каже да је у филму заправо поткачио све. 

"Нико ту не може бити, љут јер је реч о шали и сатири, али верујем када би љутња била опција сигуран сам да би Словенци били највише изиритирани. Имаћемо премијеру филма 12. марта у Словенији па ћемо видети...Срби и Хрвати су подједнако лоше прошли што је и очекивано", казао је Личина и додао шалећи се да су оптицају наставци филма са насловима "Последњи Рус у Украјини", "Последњи Кастиљац у Каталонији", "Последњи Мађар у Румунији"..."Последњи Словенац у Словенији". 

Срби се у филму Предрага Личине зову Дракуле и једини зомбије зову вампирима. 

"У Лици и Горском котару има села са људима који се презивају Дракула. У Лици постоји цело село Дракула. Моја идеја је да Срби зову зомбије вампирима јер се први пут у штампаном облику реч вампир појављује после неке епидемије 1732. године у неком лондонском часопису који је анализирао заразу у Медвеђи", открива Личина. 

Његово предвиђање у филму наглашава лоше услове живота људи у будућности што их не омета да буду још већи верски фанатици. 

"Зато је у мом филму на загребачком Сљемену огроман крст уместо садашњег торња. Тај крст је већи од оног у Скопљу", казао је Личина и додао да су у тој замишљеној апокалиптичној ситуацији богати још богатији, а сиромашњији још сиромашнији. 

На почетку филма наш глави јунак је абнормално богат и његову раздраганост не ометају гладни људи који бауљају улицом око њега. Ми смо већ на ивици феудалног друштва. За 50 година ће људи у ланцима веслати около у ланцима ако наставимо овако, прича Личина. 

Каже да је публика у Загребу у Ријеци је са великим одушевљењем прихватила филм. 

"Људи после десет минута почну да се смеју и не престају до краја филма. тако смо и замислили све ово", казао је Личина. 

У филму се помиње велика Словенија, а редитељ нам открива да је у једном словеначком селу заиста видео мапу Велике Словеније. 

"Обухвата та мапа мало Аустрије, Истру, Ријеку, хрватско Загорије до Загреба..." казао је Личина. 

Глумица Христина Поповић, која игрс главну женску улогу у филму казала је да је подела била савршена и да су се глумци на самом снимању одлично забављали. 

"Па то се види у филму. Имали смо одличну атмосферу на снимању и некако веома веровали у то што радимо", казала је Поповићева.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести