Пред публиком двадесет остварења са Феста

Ревију филмова са популарног Феста, која у новосадској “Арени синеплекс” почиње у суботу, 24. фебруара, отвара у 19 часова филм „Три билборда испред Ебинга у Мисурију”, црнохуморна прича о освети британско-ирског аутора Мартина Мекдоне.
с
Фото: Промо

Овај филм је до сада већ вишеструко награђиван, освојио је пет награда Британске академије за филм и ТВ, Бафта укључујући и ону за најбољи филм, а на 75. додели Златних глобуса припале су му четири награде међу којима је и и она за најбољу драму. Велики успех овим филмом остварила је и главна глумица Франсис Мекдорманд.

До 5. марта у највећој сали “Арене” ће бити представљен избор од 20 најбољих филмских остварењима из 2017, као и оних вишеструко награђиваних на престижним светским филмским фестивалима у терминима од 19 и 22 часа. У овом избору су филмови из главног такмичарског програма Феста, али и из других названих Фест 46 гала, Фокус Европа и Српски филм. Првог дана је и филм “Lady bird” редитељски деби глумице Грете Гервиг, настао са скромним буџетом, али је освојио Златни глобус у категорији мјузикла и комедије за најбољи филм и главну глумицу Серша Ронан, као и награду њујоршких критичара. Следе шведски сатирични филм о ексцесима у свету уметности “Сквер” Рубена Естлунда који је освојио “Златну палму” у Кану, а проглашен је и за најбољи европски филм, као и белгијски “Верност” Мајкла Роскама најављен као типичан пљачкашки филм. Италијански филм Луке Гвадањина “Скривена љубав” препоручује сценарио Џејмса Ајворија који је добио Бафта награду за најбољи сценарио, а “Довиђења тамо горе” је француски филм о Великом рату.

Цена улазнице за сваки филм, независно од термина, износи 400 динара

Биографско остварење “Довлатов”, филм који је имао светску премијеру у такмичарском програму 68. Берлинала, приказује четири дана у животу чувеног руског писца Сергеја Довлатова, а насловну улогу тумачи српски глумац Милан Марић. Ветеран америчког филма Пол Шредер представља филм “Искушеник” о односу разума и вере са Итаном Хоуком у главној улози. У програму су и филм кинеског редитеља Чена Кајга “Легенда о конкубини” и британски редитељке Лин Ремзи “Заиста никад ниси био овде”.Чувени немачки редитељ турског порекла Фатих Акин представља се филмом “Ниоткуда” у коме је глумица Дајана Кругер награђена у Кану, а филм је добио и Златни глобус за остварења ван енглеског говорног подручја. Из Хрватске стиже остварење Бранка Шмидта који се у филму „Агапе”, хвата у коштац са контроверзном темом-педофилијом у католичкој цркви са  Гораном Богданом у главној улози. Амерички филм фантастике “Облик воде” Гиљерма дел Тора, добитник Златног лава у Венецији, номинован је за Оскара у 13 категорија, али и за низ других филмских признања, међу којима је и Бафта за режију. Боје домаћег филма брани ново остварење Дејана Зечевића “Изгредници” у коме играју Радован Вујовић, Марта Бјелица, Младен Совиљ и Светозар Цветковић. Најављен је и амерички филм “Фантомска нит” Пола Томаса Андерсона са Данијелом Деј Луисом у главној улози.  Италијански редитељ Паоло Ђеновезе, чији је претходни филм, „Потпуни странци” освојио публику на прошлом Фесту, сада представља „Право место” у коме прати групу људи који улазе у фаустовски пакт са мистериозним човеком. Француски  филм заступаће Беноа Жакоа са остварењем “Ева” премијерно приказан у Берлину са Изабел Ипер у главној улози и Франсоа Озон са филмом “Двоструки љубавник”. Ревија се завршава америчким филмом “Ја Тоња” о клизачици Тоњи Хардинг и “Лице” пољске редитељке Малгожате Шумовске.

Н. Попов

EUR/RSD 117.1643
Најновије вести