Премијера домаћег филма “Хероји радничке класе” на ФЕСТ-у

БЕОГРАД: Свечана премијера домаћег филма “Хероји радничке класе” сценаристе и режисера Милоша Пушића одржана је вечерас у Главном такмичарском програму 50. ФЕСТ-а, у великој сали биоскопа Комбанк Дворана, у присуству ауторске и глумачке екипе.
Танјуг/Раде Прелић
Фото: Танјуг/Раде Прелић

Социјална драма из миљеа грађевинских радника је тако први пут приказана у Србији, док је светска премијера одржана пре неки дан на 72. Берлинском фестивалу 2022 у престижном програму “Панорама”.

Ново српско остварење ће бити на програму и сутра у Дворани културног центра, а последњег дана Феста, 6. марта, имаће две пројекције - у Југословенској кинотеци и биоскопу Фонтана.

Публика је дуготрајним аплаузом показала колико јој се филм искрено свидео и реаговала је бурно на разним духовитим, али и драматичним местима.

Филм приповеда судбину више ликова који се налазе у не толико завидним животним ситуацијама, а суочени су на истом послу, где им се животи укрштају.

Редитељ на документаристички, веристички начин гради садржај ове драме социјалног миљеа, саосећа са својим јунацима и у сценарију који потписује са колегама (Душан Спасојевић, Иван Кнежевић), развија ликове и односе међу њима, воли их, али је и суров према њима.

Публика је била на моменте шокирана изненадним и неочекиваним насиљем или несрећним случајевима који се дешавају тим (анти)херојима радничке класе и саосећала је са тим карактерима.

Главну женску улогу тумачи увек убедљива Јасна Ђуричић, која је недавно за улогу у фиму „Qуо Вадис, Аида?“ (2021) Јасмиле Жбанић проглашена за најбољу европску глумицу.

Њен супруг у стварном животу Борис Исаковић стандардно је успешан у свакој улози коју игра, као и овде, али право филмско откровење су глумци Стефан Бероња Циле као лик Мали, најхуманији и најчистији у овом остварењу, и Предраг Момчиловић, освежење, у телу шефа градилишта, коме је циљ да остане и опстане у том суровом и сировом окружењу.

Остале роле претежно грађевинских радника тумаче Михајло Баџа Плескоњић, Ервин Хаџимуртезић, Пеђа Марјановић, Марко Васиљевић, и у романтичној улози Бојана Милановић.

Остварење је већ дуже време било у монтажи и пост-продукцији, снимано још пре пандемије (2019) у неколико етапа.

Редитељ и сценариста Милош Пушић је режирао кратки играни филм „Успаванка за дечака“ (2007), и два дугометражна - „Јесен у мојој улици“ (2009) и „Одумирање“ (2013), а био је и продуцент филма „Мој јутарњи смех“ (2019) Марка Ђорђевића.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести