Премијера мини-серије „Дара из Јасеновца” на Суперстар ТВ 9. Јануара

Филм „Дара из Јасеновца“ редитеља Предрага Антонијевића снимљен према сценарију Наташе Дракулић, приказао је потресну причу о злочинима у Незaвисној Држави Хрватској и пратио је девојчицу Дару која се суочава са страхотама ере Холокауста, након што је заједно са мајком, браћом и сестрама одведена у комплекс концентрационих логора познат као Јасеновац, а сада ће она доживети своје проширено издање и својеврсни наставак кроз истоимену мини-серију од четири епизоде, која ће се премијерно приказивати од 9. до 12. јануара на каналу Суперстар ТВ.
1
Фото: Филм данас

Редитељ је, како се раније писало, дуго желео да причу о Дари коју је у филму играла Биљана Чекић, заокружи, па ће ова прича отићи даље од филма и приказати Дарин живот педесет година касније. У том делу серије стару Дару ће дочарати Мирјана Карановић, која је за ТВ Новости пре неколико месеци рекла да се, након позива Предрага Антонијевића, није премишљала о томе да ли треба да игра овај лик.

– Кад сам гледала филм осетила сам ту игру као нешто мени веома блиско, врло емотивно и онда сам се и везала за ту емоцију. И било ми је потпуно природно да будем у наставку приче те девојчице. Занимљиво ми је било да је то што се дешавало почетком деведесетих испричано из личне и врло емотивне визуре, кроз трагедију те породице. Емоција је за мене најважнија, највећа и најдиректнија спона коју глумац може да оствари са публиком – рекла је Мирјана Карановић за ТВ Новости и додала да ће прича у серији бити приказана кроз сећање старе Даре на време када је била мала. – Зато цела прича почиње почетком деведесетих, када Дара заправо види шта се дешава у њеној околини, како се распламсавају међунационалне мржње, како се ствара све оно што је претходило каснијим ратним сукобима и страдању људи на разне начине. Сада из историје можемо да знамо како се политика умешала у животе људи који су пре тога лепо и мирно живели.

У филму смо гледали младу Дару која, доведена у место где се одвијају неизрецива зверства, између осталог, мора да призове огромну храброст да заштити свог малолетног брата Буду од страшне судбине. У серији ћемо видети и сусрет Даре и Буде, којег у старијем добу игра Марко Гверо, после педесет година. Њихов поновни сусрет покреће лавину сећања на догађаје из 1942. године у Јасеновцу.

– Колико год се Дара трудила да Буду сачува од свега што их је окруживало, од логора, од злочина, довело је до тога да је, покушавајући да га сачува она њега, изгубила. Најстрашније ми је што ратови и злочини заувек раздвајају људе, на начин на који их ништа друго не може толико удаљити – рекла је за ТВ Новости глумица Мирјана Карановић и додала да је судбина Дарине породице веома тешка и да ће гледаоци сазнати да су она и њен брат изгубили контакт после свега што им се десило.

У серији, која ће се након празника наћи пред телевизијским гледаоцима, поред Биљане Чекић, Мирјане Карановић и Марка Гвера играју и Ања Станић, Златан Видовић, Николина Фригановић, Марко Јанкетић, Игор Ђорђевић, Наташа Нинковић, Бојан Жировић, Јово Максић, Радослав Миленковић, Вук Костић и други глумци.

В. Бијелић

фото: Филм данас

EUR/RSD 117.1117
Најновије вести