Премијера „Патроле” редитеља Командарева

Онлајн биоскоп „Мој оф”, који је током пандемије организовао филмски фестивал, и прерастао у платформу за гледање филмова који се ређе налазе на репертоарима, најављује бесплатну премијеру бугарско-српског филма „Патроле“.
f
Фото: Промо

- Са елементима црног хумора препознатљивог на нашим просторима, ова бугарско-српска драма редитеља Стефана Командарева, након домаће премијере на 48. Фесту, где је номинована за Београдског победника, имаће своју онлајн биоскопску премијеру вечерас на адресу mojoff.net. Бесплатно, у три термина: од 16, 18 и 20 часова, посетиоци онлајн биоскопа “Мој оф” моћи ће да погледају причу о свакодневним дешавањима на улицама Софије у тренуцима док три полицијска тима патролирају градом током своје ноћне дужности – најављују организатори.

Рађен према истинитој причи, сценарио филма “Патроле” у својој основи разматра савремено бугарско друштво, са свим тренутним проблемима и апсурдима. Два полицајца поред пруге у Софији проналазе тело познатог наркомана Лазара. Тако почиње ноћ 9. новембра 2019, тридесет година након пада Берлинског зида и свргавања владајућег режима у Бугарској. ”Три полицијска тима патролирају улицама Софије и раде свој посао на начин који сматрају исправним, истовремено се суочавајући с изазовима које пред њих поставља савремено бугарско друштво”.

О самом филму, о сличностима и разликама између бугарске и домаће кинематографије пре почетка ове онлајн премијере, кратко ће говорити редитељ филма Стефан Командарев.


Српски филмови и копродукције

На репертоару онлајн биоскопа “Мој оф” нашли су се и филмови домаће продукције и копродукције. Од данас део репертоара биће и филмови белгијског редитеља и продуцента Димитри де Клерка „You Go to My Head“ и играно-документарни „Мноштво и мањина“ редитеља Горана Марковића настао је по узору на његову позоришну представу “Говорна мана”. У вишеструко награђиваном играно-документарном филму „You go to my head“, о усамљеном човеку који младу и лепу жену, која пати од амнезије, покушава да убеди да је његова супруга, главна улога поверена је српском глумцу Светозару Цветковићу, добитнику Награде критике за најбољег глумца на 50. филмском фестивалу у Хјустону (2017).

- Филм “You go to my head” је сигурно најнаграђиванији филм који сам снимио, фасцинантно добре критике у светској, поготово америчкој штампи. И сам сам добио признање које није без значаја, бар у том свету филмске индустрије. Невероватно је да вас случај доведе у ситуацију да, некако из нужде самог редитеља да реализује филм, улетите у добру комбинацију која се покаже исплативом, рекао је Светозар Цветковић.


- Када почињем да пишем сценарио увек полазим од истинитих догађаја, а након тога следи много, много посматрања и истраживања о теми коју сам одабрао. За мене је филм увек нешто између стварности и маште, рекао је редитељ додајући да су током припрема за филм велику помоћ имали од највећег полицијског синдиката у Бугарској, који им је омогућио да посматрају праве полицијске патроле током ноћних дужности.

Филм „Патроле” снимљен је у српској копродукцији. “Велики сам фан српског филма, имам много пријатеља међу вашим редитељима”, рекао је редитељ и сценариста Командарев додајући да воли “српски смисао за хумор, врло је сличан и близак бугарском. Један од омиљених филмова ми је филм „Клопка”. “Патроле” представљају наставак Командаревог последњег остварења “Правци” који је 2017. приказан у селекцији „Известан поглед” на Филмском фестивалу у Кану.

Н. Пејчић

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести