Преминуо Хју Хадсон, редитељ чувеног филма Ватрене кочије

ЛОНДОН: Редитељ "Ватрених кочија" Хју Хадсон преминуо је у Лондону у 86. години, саопштила је његова породица, пренео је Скај њуз.
h
Фото: Tanjug (Photo by Jon Furniss/Invision/AP, File)

Хју Хадсон, 86, вољени муж и отац, преминуо је у болници Черинг Крос 10. фебруара 2023. након кратке болести. Био је најпознатији по режији Оскаром награђеног филма Ватрене кочије. Иза њега су остали супруга Мерјам, син Томас и прва жена Сју, наведено је у саопштењу.

Најџел Хејверс, који је глумио у Ватреним кочијама, рекао је да је веома погођен вестима о смрти британског редитеља.

Филм "Ватрене кочије" заснован је на истинитој причи о двојици британских спортиста, Ерику Лиделу и Харолду Абрахамсу, који су се такмичили на Олимпијским играма 1924. године.

Филм из 1981. године, хваљен је због теме посвећености, жртвовања и одлучности да се превазиђу невоље. Био је номинован за седам Оскара, а освојио је четири, укључујући и награду за најбољи филм.

Филм је такође освојио престижно признање за најбољу оригиналну музику која прати чувене успорене секвенце трчања у филму. Аутор музије је Вангелис који је преминуо прошле године, у 79. години.

Хју Хадсон је такође режирао филм Револуција из 1985. са Ал Паћином и авантуристички филм Грејстоук: Легенда о Тарзану, Господару мајмуна из 1984, заснован на књигама Едгара Рајса Бароуза.

Последњи филм који је режирао био је 2016. године, Алтамира, са Антониом Бандерасом.

Хадсон је био и коаутор филма из 2022. Тигрово гнездо, приче о младом дечаку сирочету и спасеном тигрићу.

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести