Преминуо шпански редитељ Карлос Саура

МАДРИД: Шпански редитељ Карлос Саура преминуо је у 92. години, саопштила је Шпанска филмска академија.
s
Фото: Tanjug (Shutterstock.com/Luis Javier Villalba, arhiva)

Како је наведено, Саура, „једна од најважнијих личности у историји шпанског филма, преминуо код куће окружен породицом".

Редитељ који је био један од пионира нове шпанске уметничке кинематографије после деценија Франкове фашистичке диктатуре, требало је да прими академску почасну награду Гоја у суботу у Севиљи.

Како је навела шпанска академија, том приликом биће одата почаст славном редитељу.

Његови филмови су уживали велику популарност код домаће публике, док је филм "Кармен" из 1983. године, драма унутар драме према мотивима опере Жоржа Бизеа, стекао светски комерцијални успех.

Ово остварење је добитник бројних награда на филмским фестивалима, укључујући Кан.

Саура је први пут стекао широку међународну славу филмом „Узгајање гаврана“ из 1975. године  у коме глуми његова муза и ванбрачна супруга Џералдин Чаплин.

Саурин последњи филм, документарац „Зидови говоре“ имао је светску премијеру у септембру у Сан Себастијану, а приказивање је почело данас, што је, како је навела Академија, доказ његове неуморне активности и љубави према филму до последњег тренутка.

Стваралаштво шпанског редитеља обележено је темама деструктивног и опсесивне љубави, као и социјалног реализма пре него што се окренуо музичким филмовима, посебно фламенку. Уметник се више бавио самоизражавањем него профитом.

За мене је биоскоп врста дроге, опсесија. Оно што ми се свиђа је то што је то усамљено задовољство, рекао је једном приликом редитељ.

Саура је имао седморо деце, укључујући сина са Џералдином Чаплин.

Рођен је 4. јануара 1932. у Уески, у уметничкој породици. Снимио је око 50 филмова, а прво међународно признање добио је 1966. године на Берлинском филмском фестивалу где је освојио Сребрног медведа за филм „Лов“.

EUR/RSD 117.1400
Најновије вести