Приказан рестауриран филм Нека друга жена

БЕОГРАД: Дигитално рестаурисана верзија филма "Нека друга жена“ редитеља Миомира Микија Стаменковића приказана је у четвртак увече на кровној тераси Дома Војске, у оквиру "А1 Кинотека летњег биоскопа".
z
Фото: Youtube Printscreen

Глумица Светлана Бојковић је рекла у обрацању присутнима, међу којима су биле бројне јавне личности попут редитеља Лордана Зафрановића, да је филм био "необичан за оно време, ван главног тока, тако да није био довољно медијски испраћен колико је заслуживао".

Према њеним речима, Стаменковићев филм је "у оно време био добар, поштено урађен, са галеријом сјајних глумаца".

"Нека друга жена“ је домаћи трилер снимљен 1981. године по сценарију Драгана Марковића и Душана Перковића у продукцији Центар филма, а рестауриран је у оквиру пројекта "А1 Кинотека".

У филму играју Драган Николић, Мерима Исаковић, Љубиша Самарџић, Петар Краљ, Душица Жегарац, Светлана Цеца Бојковић, Ивица Клеменц и други.

Клеменц је рекао Танјугу да је филм први и последњи пут гледао на премијери и да је урађен "као прави француски кримић, не као они где у трећем минуту капираш крај".

Сарадња са Стаменковићем је оставила на Клеменца велики траг пошто је свој први филм "Девојачки мост" радио са редитељем и потом у још два наврата.

Он ми је много значио. Био је човек који је на невероватно мекан али продоран начин радио с глумцима, истакао је Клеменц.

Присутнима се путем видео поруке са Новог Зеланда обратила Мерима Исаковић која је евоцирала бројне успомене са снимања, показавши да и данас држи на зиду четири своје фотографије настале током рада на том филму.

Директор Југословенске кинотеке Југослав Пантелић је подсетио да је "Нека друга жена" атипично остварење за Стаменковића, али и нашу тадашњу кинематографију, као и да је то 25. филм дигитално рестауриран у оквиру пројекта А1 Кинотека.

Пантелић је истакао и да је композитору Зорану Симјановићу у више наврата рекао да је музика за "Неку другу жену“ једна од најбоље компонованих филмских музика у његовој каријери.

Једном ми је рекао ''Слушај, да знаш да можда имаш право“, рекао је Пантелић.

EUR/RSD 117.1544
Најновије вести