Призори и ликови с Ван Гогових слика на великом платну

„С љубављу, Винсент: Мистерија Ван Гога”, први у историји кинематографије у потпуности осликан филм, стигао је у наше биоскопе, односно почео је да се приказује у “Синестаровим” дворанама у Зрењанину, Панчеву и Новом Саду.
van gog, promo
Фото: Промо

Филм говори о бриљантном али проблематичном холандском сликару из 19. века Винсенту ван Гогу, и у потпуности је креиран његовим стилом, према његовим сликама. Овај револуционарни технички и уметнички посао, како напомиње дистрибутер овог филма “2и Филм”, трајао је шест година.

– У ауторском тиму учествовало је 125 врхунских уметника из целог света, који су живели и радили у Гдањску, Вроцлаву и Атини. Укупно је насликано 65.000 фрејмова, од којих је сачињен филм у техници “уље на платну”. Овај пројекат представља историјски подухват који је спојио уметност сликарства и филма, због чега не чуди што осваја срца публике и жирија широм света - кажу у дистрибутерској кући “2и Филм”.

Живот и контроверзна смрт Винсента ван Гога у 38. години испричани су у овом филму уз помоћ ликова на његовим платнима. При томе је свака сцена насликана техником којом је и сам Винсент сликао. Иначе, није згорег напоменути да су међу сликарима, који су учествовали у стварању овог филма, и наши Бисерка Петровић и Владимир Винкић.

– Интрига се открива кроз интервјуе са ликовима који су били најближи Винсенту и кроз драматичну реконструкцију догађаја који су довели до његове смрти. Осим што приказује 12 Ван Гогових најпознатијих слика, радња, која је преузета из 800 писама које је сликар сам написао, води нас до значајних људи и догађаја у времену пре његове неочекиване смрти – наводи дистрибутер.

Фото: Промо

Анимирајући ликове, ентеријере и екстеријере који постоје на сликама Винсента ван Гога и претварајући их у биографску анимацију и филмски трилер, редитељски пар Дорота Кобиела и Хју Велшман развијају причу која расветљава нејасне околности смрти сликара, јер новија истраживања тврде да није било у питању самоубиство, како се до скоро веровало. Улоге у филму су поверене глумцима Дагласу Буту, Yерому Флину и Роберту Гулачику. Композитор је Клинт Мансел.

Филм је имао светску премијеру на француском фестивалу независних дугометражних анимираних филмова у Анесију, уз десетоминутне овације публике, која му је доделила и награду. До сада је на разним фестивалима освојио 13 признања, од Шангаја и Сао Паола до Ванкувера, а недавно је на додели Европских филмских награда у Берлину тријумфовао у категорији најбољег  анимираног дугометражног филма на Старом континенту. Потврда квалитета је стигла и са друге стране океана, с обзиром на то да је “С љубављу, Винсент...” номинован и за Златни глобус за најбољи дугометражни анимирани филм, те би било велико изненађење уколико се не нађе и у трци за Оскара.

Н. П-ј.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести