Пројекција филма "Живот посвећен уметности"

Поводом обележавања Међународног дана музеја, у понедељак 18. маја, Спомен-збирка Павла Бељанског припремила је дигиталну пројекцију кратког филма "Живот посвећен уметности" који ће публици на музејском сајту и Фејсбук страници, бити доступан од 10 часова, најавили су организатори.
tv, muzika, knjige, film, umetnost, pixabay
Фото: pixabay.com

Премијерно приказан почетком 2020. године ужем кругу публике у Спомен-збирци Павла Бељанског у Новом Саду, овом интернет презентацијом филм заправо добија први пут широки публицитет.

"Живот посвећен уметности" језгровита је прича о колекцонару и колекцији, која акцентује најбитније епизоде из биографије Павла Бељанског и претварања приватне у јавну збирку.

Настао је прошле године, у сарадњи са Академијом уметности у Новом Саду и Уметничким друштвом студената Драмског департмана Академије уметности, Позориштем "Промена", уз подршку Градске управе за културу Града Новог Сада.

Филм је снимљен поводом обележавања стогодишњице првог дипломатског ангажмана Павла Бељанског у Стокхолму 1919. године.

Обележавање Међународног дана музеја један је од повода и за нову поставку Меморијала уметника, Уметници пером Пјера Крижанића, која ће од среде, 20. маја бити доступна за публику.

Истим поводом музеј ће бити отворен за појединачне посете према редовној програмској шеми: среда - недеља, 10-18 часова, четвртком 13-21 час, а до недеље 24. маја, улаз је бесплатан, уз поштовање превентивних мера које је прописала Влада Републике Србије.

Изложба посвећена Петру Пјеру Крижанићу (19. мај 1890 - 31. јануар 1962), једном од родоначелника југословенске карикатуре као ликовне дисциплине, припремљена је поводом 130 година од његовог рођења и приказује 10 радова овог ствараоца из Збирке ликовне уметности Спомен-збирке Павла Бељанског.

Поставком Уметници пером Пјера Крижанића Спомен-збирка наставља са обележавањем значајних годишњица појединих аутора из колекције, представника епохе српског модернизма.

Публика ће бити у прилици да погледа једниствену галерију портрета стваралаца заступљених у колекцији Павла Бељанског и њихових савременика, као и један аутопортрет.

Пријатељи попут Јефте Перића, Риста Стијовића, Мила Милуновића, Петра Добровића, али и супруга Лиза Крижанић, као и сам Пјер Крижанић те многи други, овековечени су критичким оком хроничара и есејисте и пером уметника са истанчаним осећајем за специфичне карактерне финесе ликова.

Током трајања поставке Уметници пером Пјера Крижанића, публика ће моћи да употпуни личну библиотеку каталогом "Пјер Крижанић: хроничар једног времена" из 2013. године, реализованим кад и истоимена изложба, према награђеном раду Марије Радисавчевић, лауреаткиње Награде Спомен-збирке Павла Бељанског.

Уметници пером Пјера Крижанића је друга поставка Меморијала уметника у 2020. години, а првом изложбом приказаном током фебруара 2020. године, представљен је избор из стваралаштва Живка Стојсављевића, Петра Добровића, Стојана Аралице, Сретена Стојановића и Косте Миличевића. Поставка ће бити доступна до 14. јуна 2020. године.

Спомен-збирка Павла Бељанског је, у складу са препоруком Министарства културе и информисања Републике Србије, од 23. априла 2020. године почела са радом и отворена је за појединачне посете.

На музејском сајту и Фејсбук страници наставља се и дигитална акција "Спомен-збирка Павла Бељанског прича о сликама", како би свима омогућили виртуелни ужитак уз уметничка дела из колекције Павла Бељанског.

 

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести