ПРВЕ НОМИНАЦИЈЕ ЗА ОСКАРА ЗА НАЈБОЉИ СТРАНИ ФИЛМ Ко све улазе у трку и ДА ЛИ СМО И МИ на тој листи

Америчка Академија филмских уметности и наука објавила је синоћ прву, скраћену листу од 15 филмова који ће ући у трку за номинацију за награду Оскар, у категорији за најбољи страни филм.
a
Фото: pexels/engin akyurt

Занимљива листа Биографска драма данске кинематографије "Обећана земља" (Promise land) нашла се у ужој листи за номинације за награду Оскар, а управо за овај филм недавно је дански глумац Мадс Микелсен проглашен најбољим европским глумцем у 2023. Филм ће се од маја месеца наћи на репертоару домаћих бисокопа.

Најгледанији наслов овогодишњег Фестивала ауторског филма, јапанско остварење "Савршени дани" (Perfect Days) редитеља Вима Вендерса сада се нашао у трци за номинацију за најпознатију филмску награду.

Светска премијера одржана је на фестивалу у Кану, а за најбољег глумца проглашен је Коџи Јакушо, галвни актер Вендерсове драме. Смештена у главном граду Јапана, прича прати Хирјама, човека потпуно задовољног својим једноставним животом чистача тоалета у Токију. Изван своје веома структуиране свакодневне рутине, Хирјама ужива у страсти према музици и књигама. Низ неочекиваних сусрета постепено открива све више о његовој прошлости.

У номинацијама нашла су се и остварења "Зона интереса" (The Zone of Interest) Велике Британије, о команданту Аушвица Рудолфу Хесу, који је заједно са својом женом Хедвигом надомак логора настојао да створи живот из снова, као и фински филм "Опало лишће" (Fallen leaves) награђиваног редитеља Акија Каурисмакија.

Из француске стиже наслов "Страст Додена Буфана" (The taste of things), а италијански "Ја, Капетан" (Io capitano) уваженог редитеља Матеа Гаронеа као савремена одисеја о мигрантима, као и мексички "Тотем" (Totem) такође ишчекује још један круг за номинацију за најпрестижнију филмску награду.

Комплетну листу чине филмови из следећих земаља:

Армениа - "Amerikatsi"

Бутан - "The Monk and the Gun"

Данска - "The Promised Land"

Финска - "Fallen Leaves"

Француска - "The Taste of Things"

Немачка - "The Teachers’ Lounge"

Исланд - "Godland"

Италија - "Io Capitano"

Јапан - "Perfect Days"

Мексико - "Totem"

Мароко - "The Mother of All Lies"

Шпанија - "Society of the Snow"

Тунис - "Four Daughters"

Украјина - "20 Days in Mariupol"

Велика Британија - "The Zone of Interest"

Шта је са српским кандидатом?

Нажалост, српски кандидат није успео да се пласира у прву прелиминарну листу. Наш кандидат био је филм "Што се боре мисли моје" редитеља Милорада Милинковића. Он је, пише Курир, имао 11 гласова од селекционе комисије, док је филм "Чувари формуле" Драгана Бјелогрлића освојио десет гласова.

Најављен као историјски трилер, филм "Што се боре мисли моје" говори о убиству кнеза Михаила Обреновића у Кошутњаку и догађајима који су непосредно претходили атентату.

Номинације за награду Оскар званично ће бити објављене у уторак, 23. јануара.

Kurir

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести