Прво издање фестивала Синема Нау посетило 5.000 људи

НОВИ САД: Прво издање фестивала Синема Нау завршено је својеврсним спектаклом који је на бини испред препуног платоа новосадске Свиларе приредио београдски пост пунк трио Репетитор.
sinema siti
Фото: cinemacity.org

Синема Нау је током два дана у Културној станици Свилара посетило 5.000 људи, што на концертима, што на пројекцијама филмова.

Основни утисци с фестивала, како кажу организатори, су да публике жељне добрих филмова и те како има, да домаћи и аутори из региона, са друге стране, имају шта да понуде и да су се ове две стране среле последњег викенда у октобру у Новом Саду на једном културном месту и размениле добру енергију и незаборавно искуство.

Током два дана, на четири локације у новосадској културној станици Свилари и у оближњој Кожари публика је имала прилику да погледа 16 остварења из Босне и Херцеговине, Хрватске, Мађарске, Македоније, Румуније, Словеније, Србије… Најпосећенији филм била је драма/комедија Алекси, Барбаре Векарић. Већина аутора филмова били су наши гости током два дана, а по угледу на сесије познате са Цинема Цитy фестивала, организовали смо с њима разговоре (Q&A) након пројекција.

Осим филма, публика је на Синема Нау уживала и на концертима култног гаражног бенда Репетитор, београдског алтернативног састава И-Плеј, инди, роенрола, афро поп групе Фран Палермо, која је у Нови Сад из Мађарске дошла у оквиру пројекта прекограничне сарадње К3ЦИ, као и дуо Бернадет Брешћански и Викторие Ташкович.

Фото: cinemacity.org

На крају, а не мање важно, трећи сегмент фестивала био је Арт програм, као још један део К3ЦИ пројекта, у оквиру којег су се публици у Новом Саду представили Виктор Киш, са својим скулптурама, Аница Драганић и Мариа Силађи, са изложбом „Свилара као генератор прве индустријске зоне у Новом Саду“ и издавачка кућа Sumposion са својим издањима.

Синема Нау је нови формат догађаја, дводневни поп-ап фестивал који спаја добре филмове, добру музику, и атрактивни, некада индустријски, простор који сада ишчитавамо као зону културе.

Пројекат Синема Нау Удружење Синема Сити реализовало је у сарадњи с Фондацијом Нови Сад 2021 – Европска престоница кутуре.

EUR/RSD 117.1415
Најновије вести