ПУТЕМ ОД ЖУТИХ ЦИГЛИЦА Украдене ципеле Џуди Гарланд из "Оза" ићи ће на међународну турнеју

Пар ципелица које је носила Џуди Гарланд у филму "Чаробњак из Оза" враћен је власнику скоро 20 година након што су украдене из музеја у родном граду чувене глумице.
w
Фото: Tanjug (AP Photo/Jeff Baenen, File)

Колекционар сувенира Мајкл Шо, који поседује култну обућу, одмах их је предао аукцијској компанији ''Херитиџ аукшенс'', која је данас најавила да ће их носити на међународну турнеју пре него што их понуди на аукцији у децембру, пренео је АП.

Компанија са седиштем у Даласу саопштила је да ће папуче обићи Лос Анђелес, Њујорк, Лондон и Токио, али датуми још увек нису објављени.

"Доротине рубинске папуче су најважнији реквизит у историји Холивуда", рекао је извршни потпредседник ''Херитиџ аукшенса'' Џо Мадалена.

Сјајне рубинске папуче биле су један од најупадљивојих делова мјузикла из 1939. године, у којима је плесала главни лик Дороти, коју је играла Џуди Гарланд.

Америчка глумица носила је неколико пари током снимања, а остало их је само четири и верује се да су баш оне које поседује Шо најквалитетније, па су зато и коришћене у крупним кадровима.

Шо их је позајмио 2005. године музеју Џуди Гарланд у Гранд Рапидсу у Минесоти, али је тог лета неко провалио витрину у којој су се налазиле папуче украшене шљокицама и перлама и украо их.

ФБИ их је пронашао 2018, а папуче су враћене власнику на церемонији у фебруару, али детаљи нису откривени до данас.

"Осећај је као да сам пожелео добродошлицу старом пријатељу којег нисам видео годинама", рекао је Шо.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести